Butik gemmer cigaretter for kunderne: - De skal ikke fristes

TV 2 Kosmopol logo
I samarbejde med TV 2 Kosmopol

Henrik Elsborg vil sætte gang i debatten om, hvorvidt cigaretter skal stå frit fremme på hylden. I hans butik er de gemt væk.

En butik i Roskilde fjerner tobakken, så kunderne ikke kan se den. Cigaretterne ligger nede i et par dybe skuffer under disken. 

Jeg har læst, at der hver dag er 40 unge, som begynder at ryge.

Henrik Elsborg, butiksejer, OK Roskilde

- Jeg synes ikke, at der er grund til at have cigaretter stående fremme og friste unge mennesker, siger ejeren af OK-kiosken i Roskilde, Henrik Elsborg.

Han vil gerne være med til at sætte gang i debatten om tobakken, og de konsekvenser det har for helbredet, når man ryger.

- Jeg har læst, at der hver dag er 40 unge, som begynder at ryge.

Butiksejer Henrik Elsborg mener, at det er med til at friste de unge, når cigaretpakkerne ligger lige i øjenhøjde. 

Undrer sig over, at politikerne

Samtidig undrer han sig over, at politikerne ikke er langt skarpere med lovgivning på området. 

- Jeg synes, at politikerne skulle sige: "Vi vil gerne gå forrest med det her. Vi behøver ikke at vente på EU", siger han.

Henrik Elsborg mener, at det blandt andet er netop EU, som gør det svært at komme videre med skærpede regler for udstilling af tobak i butikker.

- EU skal jo også have en masse sydeuropæiske lande og andre med. Lande som måske har et andet forhold til cigaretrygning. Så jeg tror, at vi bliver hæmmet der, siger han. 

Svært at tage det lille skridt videre

Henrik Elsborg mener, at det på sin vis er meget underligt, at vi er nået så langt i kampen mod røgen. Vi har forbud mod at ryge i toget - forbud mod at ryge i flyet. Nul rygning på jobbet og heller ikke på hospitalet.

- Det undrer mig da meget. For ligeså unaturligt det ville være i dag at ryge på en restaurant - ligså unaturligt burde det være, at vi kan gå ind i en butik, og så står der en masse cigaretter på hylden. Det bør være helt naturligt, at sige om cigaretterne: "Nej den vare har vi ikke fremme på hylden", siger han.