Lokalt

Jysk butik modtog bitcoin som betaling i 2014 - forleden tjekkede ejeren værdien

TV 2 Østjylland logo
I samarbejde med TV 2 Østjylland

I 2014 købte en kunde en pladespiller i en netbutik i Grenå. Varen blev betalt med Bitcoins. Foreløbigt har pladespilleren indbragt 100.000 kroner

En ganske almindelig pladespiller har pludselig fået stor værdi for netbutikken avXperten.dk i Grenå.

Hvad er Bitcoin

Bitcoin (valutaforkortelse: BTC eller XBT) er et online betalingssystem og en virtuel valuta, der kan bruges mange steder på internettet, men også i nogle butikker. Det blev opfundet af den anonyme Satoshi Nakamoto, som offentliggjorde sin opfindelse i 2008. Brugere af bitcoin kan indgå i transaktioner med hinanden uden mellemled som pengeinstitutter. Prisen på bitcoins er meget følsom over for ændringer i efterspørgslen. Stiger efterspørgslen på bitcoins for eksempel hurtigere end den fastsatte udvikling i udbuddet, er der kun én ting, der kan rykke sig, og det er prisen.

Pladespilleren blev solgt til 2099 kroner i 2014, og blev betalt med den virtuelle valuta, Bitcoin. Prisen var 0,81 Bitcoins. Siden har Bitcoinsene bare stået på butikkens konto. Den 7. december var de 0,81 Bitcoins blevet til 102.987 kroner.   

LÆS OGSÅ Slut med at shoppe om natten: Bilka dropper døgnåbent

Lyder det skørt?

Bitcoins er en digital valuta med en markedsværdi, som man i dag anslår til 6 milliarder dollars. 

Prisen på Bitcoins er skudt i vejret siden starten af august, hvor en opdatering af det digitale system blev sat ind. Siden har online-valutaen fyldt meget i mediebilledet – og det var da også den fornyede opmærksomhed, der fik ejer af avXperten Frederik Nielsen til at komme i tanke om, at der vistnok havde været en enkelt kunde, der havde betalt med Bitcoins tilbage i 2014.

LÆS OGSÅ Medicin kan være årsag til huller i tænderne: Det er frustrerende

- Jeg kunne huske, at der lå et eller andet beløb af Bitcoin i regnskabet, men dengang i 2014 vidste jeg ikke lige, hvordan jeg fik dem hævet. Og så har de bare stået der, indtil jeg forleden gik ind og tjekkede kursen. Så kunne jeg hurtigt regne ud, at det var blevet til rigtig mange penge, siger Frederik Nielsen til TV2 ØSTJYLLAND.

Øl til hele firmaet hvis stigningen fortsætter

Netbutikken satte som forsøg Bitcoins som betalingsmulighed fra midten af april til midten af juni 2014. De ville teste, om det var noget, kunderne var interesserede i. Men kun den ene kunde, der nu har sikret butikken 100.000 kroner for en enkelt pladespiller, valgte at gøre brug af betalingsmåden. Derfor fjernede butikken muligheden.

LÆS OGSÅ Forsikrings-selskaber opruster med egne korps af efterforskere

Nu overvejer Frederik Nielsen om betalingsmetoden skal indføres på hjemmesiden igen. Indtil videre får de 0,81 Bitcoin lov til at stå og vokse:

- Det bliver sjovt at se, hvad det kan blive til. Der var virkelig ikke nogen, der havde regnet med det, så hvem ved, hvad der kan ske på et år – eller bare en måned. Hvis værdien stiger til over en halv million, har jeg lovet mine medarbejdere, at vi skal ud og have et par øller, siger Frederik Nielsen.