Lokalt

Elever foreslog selvlysende cykelstier - og kommunen sagde ja

TV 2 Lorry logo
I samarbejde med TV 2 Lorry

Elever fra Bagsværd Skole i Gladsaxe foreslog kommunen at lave selvlysende cykelstier. Nu er forvaltningen i gang med at kigge på, hvor de kan ligge.

Når man lukker folkeskoleelever ind i byrådssalen, får man mange sjove forslag.

Ét af de forslag - selvlysende cykelstier i Gladsaxe Kommune - er nu på vej til at blive virkelighed.

Forslaget om de selvlysende cykelstier var punkt 86 på Børne- og Undervisningsudvalgets sidste møde. 

Det er kun godt, at eleverne kan komme og sige: Det er vores idé. Ellers er det jo total demotiverende for dem, når de troligt kommer til demokratidag hvert år

OIe Skrald Rasmussen, formand Trafik- og Teknikudvalget

 - Vi er gået i gang med processen. Forvaltningen har fået ordre på, at det vil vi gerne. Det betyder, at forvaltningen nu laver et oplæg. De ser på, hvor cykelstierne kan ligge, og hvad det koster, og så skal vi i udvalget kigge på oplægget, forklarer OIe Skrald Rasmussen, der er socialdemokratisk formand for Trafik- og Teknikudvalget i Gladsaxe til TV 2 Lorry. 

8.Y fra Bagsværd Skole har foreslået de selvlysende stier.

"Det kunne "pimpe" nattekørslen lidt op, hvis vejene havde selvlysende figurer og mønstre, lyder det i forslaget.  

Du kan se hele elevernes forslag i bunden af artiklen.

Skolebyråd hvert år

Forslaget om de selvlysende cykelstier stammer fra den såkaldte Skolebyrådsdag, som afholdes én gang om året i blandt andet Gladsaxe Kommune. 

Formålet med Skolebyrådsdagen er at give de ældste elever i folkeskolen et indblik i den demokratiske beslutningsproces i byrådet.

8. klasser fra forskellige skoler i Gladsaxe kom med deres forslag, og skulle derefter stemme om de forskellige forslag.

Supercykelstier er oplagte

Idéen med selvlysende cykelstier blev foreslået af 8.Y fra Bagsværd Skole og blev stemt igennem med 17 stemmer for og 7 imod.

Det giver mening, at det kunne være på en af supercykelstierne, hvor der ofte er ret mørkt

OIe Skrald Rasmussen

"By- og Miljøforvaltningen synes, at det er en interessant idé at arbejde videre med," fremgår det af referatet fra Trafik- og Teknikudvalgets møde 4. december.

- Det er kun godt, at eleverne kan komme og sige: Det er vores idé. Ellers er det jo totalt demotiverende for dem, når de troligt kommer til demokratidag hvert år, siger OIe Skrald Rasmussen.

Hvilke cykelstier der kan gøres selvlysende, er endnu ikke fastlagt, men da Gladsaxe Kommune er den kommune, der har flest supercykelstier, er det et oplagt bud.

-  Det giver mening, at det kunne være på en af supercykelstierne, hvor der ofte er ret mørkt, siger OIe Skrald Rasmussen, til TV 2 Lorry.

8.Y fra Bagsværd Skoles forslag:

Forslag 1 - Selvlysende veje og stier

Indledning, Baggrund og Motivation: 

- Der skal udformes mønstre/figurer, som lyser op i mørket på mørke stier og veje om aftenen. Det bruger ikke strøm, men optager solens energi i løbet af dagen. Vi tænkte, at det kunne være meget fedt, at der var nogle vejledende mønstre og figurer, som kunne vejlede en gennem mørke stier om aftenen. Det kunne også "pimpe" nattekørslen lidt op, hvis vejene havde selvlysende figurer og mønstre, så det ikke bare er en lang kedelig aftenkørsel. Det kunne også være symboler eller andre motiver, som siger noget om Gladsaxe. En række af svaler :-) Motivationen er, at det kan hjælpe mange mennesker gennem mørke uhyggelige stier om aftenen, og det kan gøre nattekørslen om aftenen lidt mere interessant.

Hvad går forslaget ud på?

- Forslaget går ud på, at vejene skal have selvlysende mønstre/figurer om aftenen. Vi vil gerne være med til at give cyklister og gående en ekstra oplevelse.

Anlæg, Aktiviteter og Opgaver:

- Der skal oprettes cykelstier bestående af tusindvis af selvlysende, polerede sten, der lagrer sollys om dagen og skinner, når det bliver mørkt.Samtidig er cykelstien også udstyret med solceller, så den kan lyse i mørket på dage, hvor solen ikke har været så meget fremme.

Økonomi, Driftsudgifter og Anlægsudgifter:

- Måske kunne et firma som Dirtbuilders lave det?Forslaget er udarbejdet af: Skolebyrådsmedlemmer fra 8. Y på Bagsværd Skole: Mille-Amalie, Nikolaj, Michael og Malthe.