Naboer er vrede over hemmeligholdt flystøj-rapport

TV Syd logo
I samarbejde med TV Syd

Borgerne i Skrydstrup fik ikke sandheden om de nye F-35-fly at vide. De er sure over den manglende information.

I over to år har Forsvarsministeriet vidst, at de nye F-35-fly vil larme så meget, at de overskrider støjgrænsen. Det afslørede Jyllands Posten søndag.

Naboerne til Flyvestation Skrydstrup er vrede over, de først får besked om det nu.

- Det er bare ikke godt nok, at de ikke informerer borgerne bedre. På de møder, vi har haft, har de fortalt, at flyene ikke larmer, siger Susanne Jensen til TV SYD.

Siden 1979 har Susanne Jensen været nabo til flyvepladsen, men det er ikke kun dem, der har boet i området længe, der er sure over den manglende information.

Par har fortrudt huskøb

Tidligere på året købte Christine Nørgaard og Casper Frederiksen hus i Skrydstrup. Det har de nu fortrudt.

- Havde vi haft en anelse om støjgenerne, så havde vi ikke købt huset. Der er andre gårde i landet og andre fine ejendomme. Så vi havde ikke turde at løbe den risiko, siger Casper Frederiksen.

I april 2015 fik Forsvarsministeriet udarbejdet en støjrapport, der viser, at støjbelastningen overskrider grænseværdien for boligområder ved Gabøl, Over Jerstal, Uldal og den sydlige del af Skrydstrup by.

Godt et år efter oplyste den daværende forsvarsminister fra Venstre, Peter Christensen, at der hverken bliver behov for ekspropriation eller støjsikring af boliger, selvom rapporten viser, at grænseværdien er overskredet.

Men i november i år viser et aktstykke fra ministeriet til Folketingets Finansudvalg, at der bliver behov for både at ekspropriere og bruge penge på støjsikring.

Frygter for fremtiden

Det er altså først to år efter, støjrapporten blev udarbejdet, at offentligheden får at vide, at støjen bliver værre end først antaget.

Hvis informationen ikke var blevet tilbageholdt, havde Christine Nørgaard og Casper Frederiksen ikke købt huset tæt på Skrydstrup Flyvestation. Parret flyttede fra by til land for at få plads til frugttræer og børn, men nu er de nervøse for, hvad udsigten til mere flystøj får af konsekvenser.

- Hvis det kommer til at larme så meget, så er spørgsmålet, om vi kan stifte en familie og have børn stående ude i en klapvogn på gårdspladsen, siger Casper Frederiksen.