Kommunalvalg 2017

DF’er: Jeg er ikke en hopper – jeg blev skubbet ud

Karsten Byrgesen har forladt DF under en uge efter, han fik plads i byrådet. TV SYD
TV Syd logo
I samarbejde med TV Syd

Under en uge efter valget har Fredericias byrådsmedlem Karsten Byrgesen forladt sit parti.

Karsten Byrgesen blev for under en uge siden valgt ind i Fredericia Byråd for Dansk Folkeparti. Men selvom han var partiets spidskandidat, fik han under halvt så mange stemmer som partifælle Susanne Eilersen. Hun er derfor nu gruppeformand for Dansk Folkeparti i byrådet. 

Det fik Eilersen til offentligt at kalde Karsten Byrgesen for en fiasko som spidskandidat umiddelbart efter valget.

- Den slags offentlig tilsmudsning var dråben, der fik bægeret til at flyde over, siger Karsten Byrgesen til TV SYD.

Derfor besluttede han søndag at trække sig fra Dansk Folkeparti.

- Det er jeg rigtig ærgerlig over, men jeg kommer ikke til at skuffe dem, der har stemt på mig. Jeg holder fast i mine holdninger og vil fortsat kæmpe for mine mærkesager.

Men Karsten Byrgesen bryder sig ikke om at blive kaldt en "hopper".

- Jeg mener ikke selv, jeg hopper. Jeg blev skubbet ud over kanten og havde ikke noget valg. Jeg har ikke forladt partiet for et bedre tilbud eller lignende. Jeg kan bare ikke arbejde de næste fire år med en chef, der offentligt har kaldt mig en fiasko.

Jeg mener ikke selv, jeg hopper. Jeg blev skubbet ud over kanten og havde ikke noget valg.

Karsten Byrgesen, medlem af Fredericia Byråd

Karsten Byrgesen overvejer lige nu, om han skal være løsgænger, eller om han skal samarbejde med et andet parti. Han vil dog ikke afsløre, hvilke partier han har i søgelyset.

Flere intriger gik forud for exit

Spliden mellem DF’erne i Fredericia er ikke ny. Siden foråret har der været kold luft mellem medlemmerne af partiet. Her blev Karsten Byrgesen nemlig valgt som spidskandidat - foran Susanne Eilersen og byrådsmedlem Inger Nielsen. 

Siden har partiet været delt op i to grupperinger og været præget af intriger, personlige angreb og en ekskludering.

- Det er kulminationen på otte måneders uro i gruppen, siger Bent Troelsen til TV SYD.

Han bakker Karsten Byrgesen op og valgte at tage samme skridt som sin partifælle og forlod også DF søndag.

- Jeg ville have Susanne Eilersen til at give Byrgesen en undskyldning. Det skete ikke, og jeg kan ikke længere se mig i partiet, siger han.

Afviser anklager

TV 2 har forholdt viceborgmester for Dansk Folkeparti i Fredericia, Susanne Eilersen, anklagerne fra både Karsten Byrgesen og Bent Troelsen.

Hun afviser dem og ønsker ikke at give en undskyldning til den nu forhenværende partifælle og afhopper. Hun siger om situationen:

- Vi er voksne mennesker, så hvis Karsten Byrgesen har et problem, bør han selv komme til mig og få snakket tingene ud. Beskyldningerne bør ikke komme igennem tredjemand. Det er ikke værdigt.

Susanne Eilersen påpeger, at Karsten Byrgesen selv har taget beslutningen om at forlade Dansk Folkeparti, men synes - på trods af situationen - stadig det tegner lyst for partiet i Fredericia.

- Jeg synes, det er ærgerligt og trist over for vælgerne, når et mandat til Dansk Folkeparti ikke bliver brugt. Karsten Byrgesen udeblev overraskende fra vores møde fredag eftermiddag, men han må selv stå til ansvar for sine valg, siger hun.

Vil fortsat kæmpe for mærkesager

Susanne Eilersen medgiver, at arbejdsklimaet i Dansk Folkepartis lokalgruppe ikke altid har været det bedste, men siger, at der "nogle gange foregår ting bag de lukkede døre i politik". Gruppeformanden for Dansk Folkeparti mener, at man som politiker bør tage kampen op og kæmpe mere for tingene, end Karsten Byrgesen har gjort.

Hun afviser, at der er krise i Dansk Folkepartis lokalforening i Fredericia på trods af, at formanden og næstformanden nu er smuttet.

- Jeg har altid haft et fantastisk godt samarbejde med byrådsmedlem Inger Nielsen og borgmesteren i Fredericia, og vi vil fortsat kæmpe for at få Dansk Folkepartis mærkesager igennem i byrådet, slår Susanne Eilersen fast.