2017 valg

Vraget som borgmester på grund af homo-synspunkt: - Jeg er chokeret

TV Midtvest logo
I samarbejde med TV Midtvest

Det kostede Kristendemokraternes spidskandidat Kristian Andersen posten som borgmester, at han nægtede at forestå homovielser.

Det så ud til, at Kristendemokraternes Kristian Andersen skulle blive den nye borgmester i Ringkøbing-Skjern Kommune.

Han havde fået et kanonvalg, var kommunens største stemmesluger med 3.200 stemmer og havde fordoblet partiets antal af mandater til seks. Da Socialdemokratiet også ønskede en forandring fra en Venstre-borgmester lignede det derfor en borgmesterpost til Kristendemokraterne.

Men sådan skulle det ikke gå.

- Jeg er chokeret, og jeg må sige, at jeg også er frustreret på vælgernes vegne, siger Kristian Andersen.

For socialdemokraternes Søren Elbæk ville ikke pege på en borgmesterkandidat, der nægter at vie homoseksuelle. Og det har nu kostet Kristian Andersen borgmesterposten.

- Den holdning havde jeg også for fire år siden. Folk har kendt min holdning, og borgmesterkontoret ville også kunne tage sig af den del, hvis jeg blev borgmester, siger Kristian Andersen.

Den holdning havde jeg også for fire år siden. Folk har kendt min holdning, og borgmesterkontoret ville også kunne tage sig af den del, hvis jeg blev borgmester.

Kristian Andersen, spidskandidat for Kristendemokraterne, Ringkøbing-Skjern kommune

Var klar til at blive borgmester 

- I løbet af onsdagen mødtes vi flere gange på kryds og tværs, og sidst på eftermiddagen blev jeg opfordret til at komme med et forslag til en konstitueringsaftale med mig som borgmester. Det blev aftalt, at vi skulle mødes klokken 20, siger Kristian Andersen.

Derfor forlod han Ringkøbing og tog til Videbæk for at spise noget mad hos sine forældre. 

- Da jeg kom tilbage, blev jeg interviewet af TV MIDTVEST, som kunne fortælle mig, at Hans Østergaard bliver ny borgmester. Jeg anede intet og ved stadig ikke, hvad der skete i de par timer, jeg var væk, siger Kristian Andersen.

Sådan fortæller Kristian Andersen om, hvordan han pludselig fandt ud af, at socialdemokraterne havde skiftet mening og sørget for, at Venstres Hans Østergaard nu er Ringkøbing-Skjerns borgmester.

Det undrer ham, fordi socialdemokraterne siden sidste valg ellers har været tydelige omkring støtten til ham.

- For fire år siden var der en situation, hvor socialdemokraterne var bannerførere for et forsøg på at gøre mig til borgmester. Siden dengang har Søren Elbæk rejst rundt i kommunen og talt om fornyelse og ønsket om andet end en Venstre-borgmester. Jeg har hørt ham sige mange gange, at tiden er moden, og det var også det, vælgerne gav os mandat til, siger Kristian Andersen.