Lokalt

Bor på plejehjem for alkoholikere: Man får et fantastisk liv

TV 2 Østjylland logo
I samarbejde med TV 2 Østjylland

Et særligt plejehjem for alkoholmisbrugere er åbnet i Silkeborg.

Særlige udfordringer kræver særlige løsninger. Det er holdningen i Silkeborg Kommune. Her har man nu lavet et plejehjem særligt til ældre alkoholmisbrugere.

- Det var godt, vi kom herud. Det er noget, der gør godt for en, for jeg havde det virkelig træls til sidst, for jeg var så forvirret og stresset, fordi jeg skulle have alle de øl, siger Carsten Nielsen, beboer på Solgåden i Silkeborg.

- Jeg er så lykkelig. Jeg var så stresset før og vidste ikke, hvad jeg skulle

Carsten Nielsen, beboer på Solgården

Fra torsdag er plejeboligerne på Solgården blevet målrettet ældre borgere med et alkoholmisbrug.

- De er ikke vant til at spise og har levet et kummerligt liv. De har brug for at få noget struktur på hverdagen, tryghed og omsorg, siger Anna Pedersen, daglig leder på Solgården.

Og netop struktur er noget, der har været godt for Sten Lucassen. Både han og Carsten Nielsen flyttede ind på Solgården i sommer.

- Jeg kom væltende herud i en ordentlig sidevind, og det fik de lige så stillet pillet af mig, og så begyndte der at blive struktur i det, og man får et fantastisk godt liv, Sten Lucassen, beboer på Solgården. 

Trygge rammer og struktur

Til daglig bor der 20 borgere på Solgården, hvoraf seks af dem er alkoholikere eller tidligere alkoholikere.

- Jeg er så lykkelig. Jeg var så stresset før og vidste ikke, hvad jeg skulle, siger Carsten Nielsen.

På Solgården sørger personalet for, at der bliver sat struktur på hverdagen for alkoholikerne. Personalet sørger for, at beboerne får den mad og pleje, som de har brug for, men også, at de kan indtage deres øl i trygge rammer. For øl er der stadig plads til.

- De er ikke umyndiggjort, for de bestemmer jo selv, hvad de vil. Det vigtigste er egentlig, at man prøver at høre dem, hvad det er, de gerne vil, for nogle siger jo, at de gerne vil begrænse deres alkoholforbrug, og så er det der, vi hjælper dem, siger Anna Pedersen.

Fordele og ulemper

Ifølge Henrik Rindom, der er misbrugsekspert, kan der både være fordele og ulemper ved specialiserede tilbud til ældre alkoholmisbrugere.

- Det er borgere, der er marginaliserede mere end andre, og de bliver gennemgående behandlet dårligt i vores sociale, psykiatriske sygehussystem, og derfor er der så meget at hente ved, at man kan tilbyde dem noget, hvor de føler en vis glæde ved at være der, siger Henrik Rindom og fortsætter:

- Det jeg derimod ikke er tilfreds med, det er de steder, hvor man tænker: Lad dem nu bare drikke lige så tosset, som de vil. Man skal også være indstillet på at kunne støtte dem i måske at kunne dæmpe deres alkoholforbrug og frem for alt få nogle andre oplevelser i deres dagligdag. 

Interview med Henrik Rindom. Video: TV 2 Østjylland

Borgerne køber selv deres alkohol, og så hjælper personalet dem med at administrere det efter borgens eget ønske.

Hvordan klæder I personalet på til at passe borgere, der er alkoholikere?

- De bliver uddannet i, hvordan man passer borgere og hjælper borgere med et alkoholmisbrug. Det er både efter Sundhedsloven og om, at det er misbrugere, de har med at gøre, og vi samarbejder også med flere steder blandt andet rusmiddelcentre, siger Anna Pedersen og fortsætter:

- Vi har flere alkoholmisbrugere på andre plejecentre som enkeltpersoner, og der er det vigtige at få lavet et plejecenter, hvor ekspertisen og fagligheden er der, så borgerne kan få den hjælp, de har behov for.

Bedre fællesskab og faglighed

Hans-Jørgen Hørning (V), formand for ældreudvalget i Silkeborg Kommune, mener det er en god idé at samle de ældre alkoholmisbrugere ét sted.

- Grunden til, vi gør det, er, at vi kan give dem et større faglighed, vi har et bedre uddannet personale, der kan hjælpe dem på vej, og så kan vi give dem nogle aktiviteter, som er anderledes, end hvis de sad alene derhjemme i deres egen ensomhed. Her er det legalt, hvis man har et misbrug, og vi er i stand til at håndtere det på en god og praktisk måde, siger han.

Risikerer man ikke, at de begynder at drikke endnu mere, når man nu samler dem?

- Vi tror selvfølgelig det modsatte: At vi er i stand til at give dem et godt tilbud og en bedre tilværelse, så det misbrug måske bliver mindre, men det er i virkeligheden op til borgeren. Det er jo ældre borgere, det er plejehjemsbeboere, og de bestemmer selv over deres eget liv, siger Hans-Jørgen Hørning.

Men risikerer man ikke at ekskludere dem fra fællesskabet?

- De har jo siddet alene, der hvor de har været, så derfor har de brug for et fællesskab, og vi tror, at det her er den bedste måde at give dem et fællesskab. Men vi prøver det af, og så ser vi, hvordan det går, men vi er meget overbeviste om, at det bliver godt. 

Interview med Anna Pedersen og Hans-Jørgen Hørning Video: TV 2 Østjylland

Normalet taler man meget om inklusion, hvorfor gælder det ikke for plejehjemsbeboere?

- Det gælder i børnehaverne, men jeg tror, at vi skal stoppe med at snakke inklusion, når vi snakker om den sidste del af livet og så give borgerne det tilbud, som vi synes er bedst, og som de selv vil. Vi skal huske, at de vælger det selv, og de er en del af det liv her, og det bidrager de hver især til, siger Hans-Jørgen Hørning.

I videoen øverst på siden kan du møde Sten Lucassen og Carsten Nielsen og se mere om, hvordan deres hverdag er på Solgården.