Lokalt

Landmand truet på livet efter at have givet øl til gris

TV2 ØST logo
I samarbejde med TV2 ØST

En landmand fra Korsør lagde for nylig en video på Facebook, hvor han giver en gris øl. Nu er han havnet i en shitstorm og bliver truet på livet.

Landmanden Rasmus Halling Rasmussen var langt fra forberedt på den shitstorm, han er havnet i.

Midt i september offentliggjorde han en video, hvor han giver en af de søer, han passer, øl, eller hvad han selv i videoen kalder en ”fredagsøl”. Du kan se videoen i bunden af artiklen.

Siden da er det væltet ind med reaktioner, og mere end 80 dyrerettighedsaktivister har været inde at give dårlige anmeldelser på hans firmaprofil. Flere af kommentarerne var endda ondskabsfulde.

Noget af det, der har trådt mig mest over tæerne, det er sådan noget som at blive kaldt en dyrisk pædofilsk voldtægtsforbryder

Rasmus Halling Rasmussen, landmand

- Noget af det, der har trådt mig mest over tæerne, det er sådan noget som at blive kaldt en dyrisk pædofilsk voldtægtsforbryder. Det, synes jeg, er fuldstændig absurd. Nogen skrev til mig, at jeg måtte være ked af, at dyresex var blevet forbudt. Hvad har det med mit arbejde og mit landbrug at gøre? Jeg er helt målløs, siger Rasmus Halling Rasmussen.

Herunder ses nogle af de beskeder og kommentarer Rasmus Halling Rasmussen har modtaget.

Du skulle bare dø dit møgsvin fuck af helvedes til med dine lorte unge det der er IK en skid dansk landbrug

Facebook-bruger

Hvad fuck sker der for jeres klamme video med en fastspændt gris der får hældt øl ned i sig? Det skal ikke tage mig et øjeblik at finde frem til den stodder jeg skal fastspænde og gakke med diverse ting ned i sin klamme mund.

Facebook-bruger

Selv er Rasmus Halling Rasmussen meget overrasket over folks reaktioner.

Kan du forstå, hvorfor der kommer så voldsomme reaktioner på sådan et opslag?

- Nej, det kan jeg egentlig ikke. Jeg kan ikke forstå, hvordan man truer mennesker på den måde, siger Rasmus Halling Rasmussen.

Vrede veganere

En af de grupper, der blandt andet har diskuteret Rasmus Halling Rasmussens video, er Facebook-gruppen ’Fremtiden er Vegansk’. De har opfordret folk til at dele videoen og komme med deres holdning. Selv er de tydeligt modstandere af måden, Rasmus Halling Rasmussen giver grisen øl, og måden grisen ligger på i videoen.

Det er levende dyr ligesom hunde og katte - det er grov udnyttelse og mishandling

’Fremtiden er Vegansk’

’Fremtiden er Vegansk’ ønsker ikke at udtale sig i et interview, men i et skriftligt svar til TV ØST skriver de:

- At grisen får øl og bliver kaldt "skat", ser vi nok som det mindste problem i den video. Men at det proklameres som såkaldt god "dyrevelfærd", at grisene fastspændes i farebure, fremavles, fedes op, dræbes og avles på, som var de maskiner, der bare skal slides op, ser vi helt klart som dyremishandling. Det er levende dyr ligesom hunde og katte - det er grov udnyttelse og mishandling, skriver personerne bag facebook-siden.

Landmanden har på sin private facebook-side modtaget dødstrusler. Hvad mener I om, at han har fået sådanne trusler?

- Vi tager selvfølgelig afstand fra alle slags dødstrusler, både dem veganere får for at tale dyrenes sag, og dem manden i videoen skulle have fået for at mishandle grise, skriver ’Fremtiden er Vegansk’.

Flere giver grise øl

Det at give en gris øl er dog ikke noget nyt inden for svineproduktion. Det fortæller brancheforeningen Landbrug og Fødevarer.

For lige at få soen til at slappe af og vende sig til den nye situation kan det være fint at give den en øl

Vivi Aarestrup Moustsen, chefforsker i Landbrug & Fødevarer

- Ja, der er flere besætninger, der bruger det at give en enkelt øl til enkelte dyr, fortæller Vivi Aarestrup Moustsen, chefforsker i Landbrug & Fødevarer.

Ofte bliver øl brugt i forbindelse med søer, der næsten lige har født. Søerne kan efterfølgende godt være lidt stressede, så øllen bruges til at få søerne til slappe af.

- Unge søer kan godt finde på at bide efter deres afkom, og det er selvfølgelig ikke så godt for pattegrise at blive bidt. For lige at få soen til at slappe af og vende sig til den nye situation kan det være fint at give den en øl. Erfaringerne fra besætningerne er, at det får søerne til at slappe af og være mere rolige, men vi har ikke gennemført forsøg med det, men vi har kendskab til besætninger, der gør det, siger Vivi Aarestrup Moustsen. 

Efter de mange kommentarer valgte Rasmus Halling Rasmussen at slette sit opslag og video. 

Landmanden Rasmus Halling Rasmussen offentliggjorde midt i september en video, hvor han giver en af de søer, han passer, øl.