Fyret kommunaldirekt√łr fik fem millioner kroner: - Jeg var min l√łn v√¶rd

I samarbejde med TV2 √ėST

S√łren Lund Hansen f√•r l√łn, selvom han ikke m√łder op p√• kontoret.

I Slagelse gik et gyldent h√•ndtryk p√• omkring fem millioner kroner til √©n mand.

Kommunen valgte nemlig at opsige kontrakten med kommunaldirekt√łren 2,5 √•r f√łr, hans kontrakt udl√łb.

S√łren Lund Hansen var ansat som kommunaldirekt√łr i Slagelse Kommune fra april 2010 til januar 2016.

Sådan gjorde vi:

TV 2 Nyhederne har s√łgt aktindsigt i, hvor meget de 98 danske kommuner og landets fem regioner har betalt i fratr√¶delsesgodtg√łrelse til fyrede topchefer, og hvad chefernes l√łn har v√¶ret i opsigelsesperioden.

Derudover har vi unders√łgt, hvor meget kommunerne og regionerne har betalt i godtg√łrelse til de topchefer, der blot har opfyldt eller f√•r forl√¶nget deres s√•kaldte √•rem√•lskontrakt.  

De 223 millioner kroner vedr√łrer kun de absolutte topchefer. Det vil sige direkt√łrer, afdelingschefer og fagchefer.

Han melder sig nu ind i debatten om de h√łje l√łnninger til topchefer i kommunalt regi. 

Uenige om ledelsesstil

Det er halvandet √•r siden, at S√łren Lund Hansen ryddede skrivebordet i Slagelse.

- Det var ikke uventet for mig. Jeg vidste godt, at jeg udfordrede politikerne, og jeg vidste godt, at kreditten blev mindre og mindre, siger han.

Som kommunaldirekt√łr havde S√łren Lund Hansen p√• den ene side ansvaret for en organisation med omkring 6500 medarbejdere, og p√• den anden side havde han funktion som r√•dgiver for byr√•d og borgmester. Det var is√¶r samarbejdet med borgmester og byr√•d, der ledte til at Slagelse Kommune opsagde ham.

- I mit tilf√¶lde afskedigede de mig, inden kontraktperioden udl√łb, og det bliver de s√• n√łdt til at betale for i henhold til min overenskomst. S√• den resterende del af kontraktperioden betaler de l√łn til mig, siger S√łren Lund Hansen.

Pengene værd

For S√łren Lund Hansen bet√łd det l√łn p√• omkring fem millioner kroner - uden at han skulle m√łde op p√• kontoret.

- Jeg vil gerne sige det meget klart: Jeg synes, at jeg var pengene v√¶rd. Alts√•: At lede en organisation med 6000-7000 medarbejdere i forhold til et byr√•d, der i bund og grund altid var i krig med hinanden. Det kr√¶ver sin mand, og det stiller jeg gerne op til den l√łn, som jeg har f√•et, siger S√łren Lund Hansen til TV √ėST.

TV 2 offentliggjorde fredag, hvor meget kommuner p√• landsplan bruger p√• gyldne h√•ndtryk. Og selvom den tidligere kommunaldirekt√łr godt forst√•r borgernes frustration, s√• mener han, at debatten har v√¶ret unuanceret.

- Jeg synes, det er fair at debattere st√łrrelsen af de her bel√łb - men s√• skal man have fat i overenskomsterne, for det er dem, man skal ind og √¶ndre p√•, hvis man synes det her er urimeligt, siger S√łren Lund Hansen. 

Artiklen fortsætter under kortet.

Topchefer får 223 millioner kroner for IKKE at arbejde

Se her, hvor mange penge din kommune har givet i gyldne håndtryk siden 2014.

Forståelse for borgerne

Debatten har aff√łdt flere reaktioner p√• de sociale medier fra borgere, der udtrykker deres utilfredshed med de h√łje gyldne h√•ndtryk.

- Jeg kan sagtens f√łlge den mor, der undrer sig over, at hun skal betale ekstra for sand i sandkassen, mens man bruger mange millioner p√• en afg√•et kommunaldirekt√łr. Men det er lidt som at sammenligne √¶bler og p√¶rer, siger S√łren Lund Hansen.

- Man skal helt sikkert g√• ind og se p√•, hvad der er indbygget af krigsskadeserstatning og stille sp√łrgsm√•lstegn ved, om det har den rette st√łrrelse, eller om det er g√•et over gevind, siger S√łren Lund Hansen. 

Der skal være balance

S√łren Lund Hansen mener, at hvis man vil tiltr√¶kke dygtige mennesker, s√• skal l√łnnen have en vis st√łrrelse, da de store kommuner i dag er en voldsom kompleks st√łrrelse at operere med.

Han mener ogs√•, at man skal betale topchefer for det ansvar, som der f√łlger med s√•dan en stilling, fordi det sikre balance mellem administration og politikere.

- Hvis den krigsskadeserstatning, man f√•r, ikke svarer til opgaven, s√• f√•r man s√•dan nogle topchefer, som render som dikkende lam i halen p√• politikkerne. Det har politikkerne ikke godt af. De har brug for modspil, s√• de kan skabe den kommune, de gerne vil have, siger S√łren Lund Hansen.