Lokalt

Verdens bedste honning er dansk

TV 2/Fyn logo
I samarbejde med TV 2/Fyn

De fynske biavlere Zofuz Knudsen og Lars Fischer er blevet hædret ved en stor biavlerkonference i Istanbul. De producerer verdens bedste honning.

Hvordan beskriver man verdens bedste honning? Og hvad tæller, når det skal vurderes, hvilken honning der er verdens bedste?

Zofuz Knudsen og Lars Fischer har vundet prisen for verdens bedste honning til en stor biavlerkonference i Istanbul, og her er en af prisvindernes bud på, hvorfor netop deres honning fra Holmstrup uden for Odense løb med titlen:

- Når man får den her honning i munden, så kan man mærke, at den er helt glat. Der er ingen ruhed i den, den er bare silkeglat inde i munden. Og når vi smager på den, så kan vi også godt smage blomsterne, siger Lars Fischer og tilføjer:

- Og så er vi gode til at lave honning herhjemme også. Det er også derfor, vi tager vores faste honning med for at vise; vi kan det allesammen. Zofuz og jeg er bare utrolig gode til at nørde totalt rundt i honning.

Zofuz og jeg er bare utrolig gode til at nørde totalt rundt i honning

Lars Fischer. Biavler, Holmstrup

For ti dage siden var Zofuz Knudsen og Lars Fischers fynske, faste honning med i konkurrencen om at vinde titlen som verdens bedste honning. Dommerne vurderer honningen på følgende måde, fortæller Lars Fischer:

- Når dommerne får sådan et glas honning i hånden, så kigger de først på glasset. Hvordan præsenterer den sig, har den en flot etikette, sidder etiketten lige. Når de har gjort det, så åbner de den, dufter til den og så smager de på den, mærker mundfølelsen og konsistensen, og den honning, de synes allerbedst om, den får så prisen. 

For ti dage siden var Zofuz Knudsen og Lars Fischers fynske, faste honning med i konkurrencen om at vinde titlen som verdens bedste honning. Dommerne vurderer honningen på følgende måde, fortæller Lars Fischer:

- Når dommerne får sådan et glas honning i hånden, så kigger de først på glasset. Hvordan præsenterer den sig, har den en flot etikette, sidder etiketten lige. Når de har gjort det, så åbner de den, dufter til den og så smager de på den, mærker mundfølelsen og konsistensen, og den honning, de synes allerbedst om, den får så prisen. 

Slår et slag for dansk honning

Lars Fischer og Zufuz Knudsen har valgt at præsentere deres vinderhonning i et standard honningglas med Danmarks Biavlerforenings etikette på. Selvom de tager æren for den velsmagende honning i glasset, så vil de gerne fortælle omverdenen om dansk honning generelt.

- Vi vil selvfølgelig gerne komme med vores honning, men vi vil gerne slå et slag for dansk honning. Det er vigtigt for os, for vi ved her i Danmark, at vi laver super god honning, og når vi viser det frem, slår vi dansk honning op på den store scene, siger Zofuz Knudsen.

Mere flydende end fast

Langt størstedelen af honningen på verdensmarkedet er flydende. Den faste honning er typisk dansk, og det skyldes floraen, forklarer Lars Fischer.

- Det er jo blomsterne i det område, hvor bierne bor, der bestemmer, om honningen holder sig flydende, eller om den bliver fast. Og her i Danmark har vi en flora, der giver meget fast honning. Og vi er bare blevet rigtig gode til at behandle det, så det giver den bløde, smørbare, silkeglatte honning i munden, siger Lars Fischer.

Meditativt nørderi

Mange af Zofuz Knudsen og Lars Fischers konkurrenter har flere tusind bistader til deres rådighed, når de producerer honning. Zofuz og Lars har 25.

De kender deres bier godt, og de bruger meget tid på at nørde med bierne og honningen.

- Med bier er der altid noget at lære, og man bliver aldrig færdig med at gøre det bedre og bedre. Prøve nye ting og lære bierne bedre at kende, siger Lars Fischer.

- Honningen er jo bare en lille del af det. Det med at passe bierne er faktisk det allervigtigste. At være sammen med dem, og det er også derfor, vi ikke har 10.000 bistader, men holder det på 25. Det er utrolig meditativt og rart at være sammen med bierne, siger Zofuz Knudsen. 

De fynske biavlere Zofuz Knudsen og Lars Fischer er blevet hædret ved en stor biavlerkonference i Istanbul. De kan nu bryste sig af at være ophavsmænd til verdens bedste honning. Video: TV 2 Fyn