BLOG: Sure landmænd skal ikke påtvinge os sprøjtegift

BLOG: Så længe der er landmænd, der insisterer på at bruge sprøjtegift til fare for natur og drikkevand, må de finde sig i at blive kritiseret.

Når forandringens vinde blæser, er der nogen, der bygger mure, mens andre bygger vindmøller. Sådan cirka lyder et kinesisk ordsprog, som jeg kom til at tænke på i forbindelse med de konventionelle landbrugs reaktion på den meget omtalte igangværende kampagne for økologi. 

For med interesseorganisationerne Landbrug og Fødevarer og såkaldt ”Bæredygtigt” Landbrug i spidsen insisterer en stribe landmænd på at forsvare sig i stedet for at udvikle og forbedre. De bygger mure i stedet for at bygge vindmøller, der kan udnytte de vinde, der i disse år blæser i økologiens retning. 

Jeg forstår ærligt talt ikke, hvorfor de ikke omfavner den økologiske bevægelse i stedet for at holde fast i at bruge sprøjtemidler og udpine vores natur og miljø med et stadig mere overintensivt landbrug. Udnyt da i stedet den kæmpe mulighed, som omlægning til økologi er.

Udnyt at salget af økologi eksploderer og er blevet mainstream. Udnyt befolkningens ønske om den højere dyrevelfærd, som økologien også garanterer.

I stedet opfører en stribe sure landmænd sig fornærmet over forsiden på den seneste udgave af COOPs medlemsblad Samvirke. Bladet bliver boykottet og smidt væk, fordi man sætter fokus på sprøjtegift i madvarer med en rigtig nok skarp forside-illustration. Så meget for ytringsfrihed. Så meget for den ellers meget hårdnakkede insisteren på, at alle skal kunne finde sig i hån og spot og latterliggørelse.

Boykotten sker endda til trods for, at artiklen inde i bladet fremhæver, at danske landmænd – selvom de sprøjter med gift – er meget bedre end de udenlandske konventionelle landmænd.

Men hvis landmændene ikke vil kritiseres for giftrester i den mad som vi  skal spise, så har jeg en stensikker løsning: Hold op med at bruge sprøjtegift. Det er langt nemmere. Hvis de insisterer på at bruge sprøjtegift, må de også finde sig i at blive kritiseret for det. 

Sprøjtegift udgør som bekendt en trussel mod ikke bare vores natur, men også vores drikkevand. Så selvfølgelig er det noget, befolkningen går op i. Det kan ikke overraske.

I kan ikke påtvinge os jeres sprøjtegift, bare fordi I bliver sure.

I Alternativet ønsker vi et 100 procent økologisk landbrug i 2040. Det er vores vision. En vision som vi deler med mange danskere. Og stadig flere af medlemmerne i landbrugsorganisationerne ønsker heldigvis det samme.

Så lad os bygge vindmøller i stedet for mure, når økologiens vinde blæser.