Lokalt

Begyndte som frivillig fodbold-træner som 13-årig - nu viser hun andre indvandrere vejen

TV 2 Lorry logo
I samarbejde med TV 2 Lorry

Den unge kvinde Ilknur Kecek har modtaget en frihedspris for sit arbejde med at fortælle indvandrerfamilier om fodbold og foreningsdanmark.

For Ilknur Kecek er hver en træningstime vigtig.

- Jeg har altid brændt for at spille fodbold. Det har jeg gjort, siden jeg var en lille pige.

Men den vigtigste kamp for 25-årige Ilknur Kecek er ikke på fodboldbanen. Hendes forældre, der har kurdisk-tyrkisk baggrund, kendte ikke til foreningslivet i Danmark.

Det var derfor, jeg valgte at tage kampen op. Ikke kun for min egen skyld, men også for alle andre piger

Ilknur Kecek

Og derfor skulle hun kæmpe for at få lov til at spille fodbold.

- Det var derfor, jeg valgte at tage kampen op. Ikke kun for min egen skyld, men også for alle andre piger, siger hun og tilføjer:

- For at vise forældre med anden etnisk baggrund, at fodbold også er for piger og ikke kun for drenge. 

Som blot 13-årig startede Ilknur som frivillig træner, og siden har hun blandt andet besøgt forældre med anden etnisk baggrund end dansk for at fortælle dem om fodbold og det danske foreningsliv.

Det har blandt andet betydet, at 16-årige Sedef Selek nu spiller fodbold.

Da hun hørte Ilknurs historie, så tænkte hun, at der er noget anderledes ved fodbold

Sedef Selek

- Min mor har ikke selv prøvet det her. Så hun tænkte, at livet skulle være som i hendes tid. Men da hun hørte Ilknurs historie, så tænkte hun, at der er noget anderledes ved fodbold, siger Sedef.

Samtidig har den ihærdige ildsjæl været med til at danne et team af forældre, der skal fortælle de gode historier til andre indvandrere.

Det er en kæmpe ære at få prisen fra statsminsiteren. Det havde jeg aldrig forventet

Ilknur Kecek

- Vi samler forældrene, giver dem gratis kaffe og fortæller dem om den forening, som børnene er medlem af, siger Sema Nur Demir, der er en del af forældreteamet.

I lørdags modtog Ilknur Kecek Venstres Frihedspris for sit arbejde med unge indvandrerpiger. Samtidig modtog hun en check på 10.000 kroner. Men den vigtigste anerkendelse finder hun et helt andet sted.

- Så snart de siger "Ilknur, ej hvor er det fedt, du har hjulpet mig, eller ej hvor er det fedt, du har lært mig at sparke", det er en kæmpe anerkendelse for mig. Men det er en kæmpe ære at få prisen fra statsministeren. Det havde jeg aldrig forventet, fortæller hun.