Emilie Meng-sagen

Derfor henvender nyt vidne i Emilie Meng-sagen sig så sent

TV2 ØST logo
I samarbejde med TV2 ØST

Der gik over et år, før et vidne huskede at have set en lys bil ved Regnemarks Bakke den dag, Emilie Meng forsvandt.

Billederne af den forsvundne 17-årige Emilie Meng har været i alle medier, og igen og igen er det blevet gentaget, at hun forsvandt sporløst fra Korsør Station omkring klokken 04.00 den 10. juli 2016.

Lige så velbeskrevet er det, at hendes lig blev fundet af en hundelufter i en sø ved Regnemarks Bakke nær Borup juleaftensdag, og at der lå en forbrydelse bag hendes død.

Alligevel var det først, da Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi i juni efterlyste en lys personbil, at et nyt vidne meldte sig. Bilen, sandsynligvis en hvid Hyundai i30 model 2011-2016, blev set på stationen, da Emilie Meng forsvandt.

Det nye vidne fortæller, at hun har set en mand ved en lys, mellemstor personbil samme morgen omkring klokken 7.30 ved nedkørslen til Regnemarks Bakke – altså i det område, hvor pigen blev fundet dræbt.

TV ØST’s journalist Tina Bjaaland har spurgt efterforskningsleder Søren Ravn-Nielsen, hvorfor vidnet først henvender sig nu – og om man kan stole på, at hun husker rigtigt så lang tid efter, hun så manden og bilen.

Hvornår har vidnet her meldt sig helt konkret?

- Hun har meldt sig et stykke tid, efter vi bragte optagelserne af den bil, der kørte fra Korsør i juni måned. Og så har vi brugt noget tid på at kvalificere det vidneudsagn og på at holde det op imod den øvrige efterforskning, der er i sagen. Derfor er vi først klar til at gå ud med det her i dag, siger han.

Det er et meget troværdigt vidneudsagn, der ligger her. Derfor er vi ret sikre på, at datoen passer, og at tidspunktet passer

Søren Ravn-Nielsen, efterforskningsleder

Det er den 10. juli, hun ser det her om morgenen, og altså den dag, hvor Emilie forsvinder. Hvorfor går der så lang tid, inden hun reagerer og henvender sig til jer?

- Det er, fordi hun ikke umiddelbart forbinder de iagttagelser, hun har gjort, med Emilie-sagen. Så har hun gået og vendt det på forskellige leder og henvender sig så nu og giver de her for os meget vigtige oplysninger.

Hvordan vurderer man et vidnes troværdighed? Menneskets hukommelser er jo en særlig størrelse. Hvordan kan I være sikre på, at hun husker rigtigt?

- Det kan vi ud fra forskellige begivenheder, som hun har forklaret, og som vi har kunnet beskrive i forhold til vores øvrige efterforskning. Og det er et meget troværdigt vidneudsagn, der ligger her. Derfor er vi ret sikre på, at datoen passer, og at tidspunktet passer. Og derfor er vi meget interesseret i at høre fra alle, der har været ude i området i det relevante tidsrum.

Hun har skudt det væk i sin erindring og får det så først taget frem efterfølgende, så hun får forbundet de ting og henvender sig så til os

Søren Ravn-Nielsen, efterforskningsleder

Hun reagerer, da hun i fjernsynet ser den her bil, som I efterlyser. Det er det, der trigger hende. Hvorfor bliver hun ikke mindet om det, allerede da I finder Emilie Mengs lig i julen?

- Det tror jeg, der er flere forklaringer på. Hun har skudt det væk i sin erindring og får det så først taget frem efterfølgende, så hun får forbundet de ting og henvender sig så til os, siger efterforskningslederen. 

- Der er også en anden detalje fra den dag, hvor hun kører forbi derude om morgenen. Fordi hun kører langsomt forbi stedet, fordi hun bemærker en traktor, der kører foran. Der er vi selvfølgelig også meget interesseret i at høre fra den traktorfører, der måtte have været derude den søndag morgen. Der var også andre personbiler, som hun har mødt undervejs.

Men der er en mulighed for, at kvinden har set gerningsmanden?

- Det er bestemt en mulighed, men vi kan ikke sige det med sikkerhed.

Og hvad er det helt præcis, hun har set?

- Hun bemærker en bil, der holder atypisk parkeret på den grusvej, der går ind i området ved Regnemarks Bakke. Hvis man var inde i området for at gå sig en tur eller dyrke fritidsaktiviteter, så ville man typisk bruge parkeringspladsen, der ligger til højre for nedkørslen. Det gør den her mand ikke. Han holder faktisk på selve grusvejen, men skævt, så det virker atypisk på hende, da hun kører forbi, siger Søren Ravn-Nielsen.

- Og der håber vi så, at andre måtte have gjort iagttagelser også, som kan bringe os videre med at få identificeret ejeren af den bil. Det er ikke sikkert, at den har noget med sagen at gøre, men hvis det er et andet vidne, der har været derude, så hører vi også meget gerne fra den pågældende. 

Så hvad vil I gerne have, at folk skal gøre nu?

- De skal ringe 1-1-4, hvis de har været på Vestre Ringvej ved Regnemarks Bakke søndag den 10. juli 2016 i tidsrummet fra klokken 7 om morgenen til klokken 9. Også selvom de ikke føler, de har gjort iagttagelser, der kan bringe politiet videre, så vil vi meget gerne have skabt et fuldstændigt billede af, hvilken trafik, der har været der i det relevante tidsrum. Derfor beder vi alle om at henvende sig til os, siger han.