Lokalt

Danske børnesange i nye klæder hitter stort på YouTube

TV 2 Østjylland logo
I samarbejde med TV 2 Østjylland

Aarhus Musikskole har stor succes med gamle børnesange på YouTube.

Fem små aber sad på en gren.

Sådan lyder det i en populær gammel, dansk børnesang, som nu igen vinder stort frem.

De fem små aber og en håndfuld andre gamle, danske børnesange har fået helt nyt liv på nettet. Det er Aarhus Musikskole, der har indspillet sangene og lavet små tegnefilm til.

Mere end 20 millioner gange er børnesangene blevet vist på YouTube, siden de første videoer blev lagt op i 2014. Og med mere end 6,6 millioner visninger topper sangen om aberne på grenen. 

- I og med at der også er en lille smule læring med i forhold til tal og dyr, er den rigtig god. Vi kan tage den videre og snakke om den bagefter, siger Line Saaby, der er pædagog hos Asylgades Børnehus i Skanderborg, hvor de bruger sangene i dagligdagen.

Aarhus Musikskole har stor succes med gamle børnesange på YouTube Video: TV 2 Østjylland

Gamle sange i nye klæder

Hos Aarhus Musikskole var de godt klar over, at de havde en god idé, men alligevel overrasker den store succes.

- Jeg var ret sikker på, at det at lave de gamle sange i nye klæder ville opnå en vis popularitet, men det er klart, at det har overrasket os, at vi har været så heldige, siger Lars-Ole Vestergaard, leder på Aarhus Musikskole.

Planen med genindspilningerne er at aktivere børns sprog med sang og tal, inden børnene skal i børnehave.

Genkendelighed gennem generationer er hemmeligheden bag succesen, forklarer projektlederen bag.

- I nogle tilfælde er det sange, som både børnenes forældre og bedsteforældre kender og har et forhold til, siger Signe Thorborg, projektleder i Sangskattekisten, Aarhus Musikskole.

Noget, som en af mødrene i børnehaven i Skanderborg, kan genkende fra sit eget liv med to små børn.

- Vi har sunget dem med dem, da de var små, og så synes vi, at det er sjovt, at de har de her tegnefilm med, hvor man kan se, hvad der sker, siger Anne Kisum.

Og netop det med genkendeligheden kan ifølge Jakob Linaa Jensen, forskningschef i sociale medier på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, være en af forklaringerne på den store succes.

- Det er jo nok lidt af et nostalgitrip. Selvfølgelig er der børn, der ser dem, og forældre ser dem med deres børn. Men der er også mange, der bliver mindet om børnesange fra deres egen barndom. Det er noget oprindeligt og noget uskyldigt, og vi ved, at det, der minder om barndom og ungdom, er noget, der hitter på sociale medier og YouTube, siger Jakob Linaa Jensen. 

Og Aarhus Musikskoles videoer bliver faktisk også set af personer fra lande langt ud over Danmarks grænser. Dels I flere europæiske lande, dels i USA og i Mellemøsten

- 6,6 millioner visninger, som en af dem har fået, er rigtig meget for en YouTube-video. Og rigtig for en dansksproget video, siger Jakob Linaa Jensen.

Du kan se mere om Aarhus Musikskoles projekt i videoen øverst på siden, og herunder kan du se et interview med Sven-Erik Holgersen, der er lektor i musikpædagogik på DPU, Danmarks Institut for Pædagogik og Uddannelse. 

Danske børnesange hitter på youtube efter de har fået nyt liv Video: TV 2 Østjylland