Lokalt

19-årig var gravid i otte måneder uden at vide det

TV 2 Østjylland logo
I samarbejde med TV 2 Østjylland

Der gik 23 dage, fra Simone Hougaard Andersen fandt ud af, at hun var gravid, til hun lå på sygehuset med nyfødte Conrad i armene.

For blot et år siden holdt Simone Hougaard Andersen sabbatår på præcis samme måde som andre nyudklækkede studenter. Hun stod op, tog på arbejde, lavede mad og smed sig på sofaen med en film om aftenen. Men en dag i december 2016 blev hendes liv vendt totalt på hovedet. 

En helt almindelig fredag stod den dengang 19-årige Simone Hougaard Andersen pludselig med en positiv graviditetstest i hånden, på trods af at hun havde taget p-piller siden februar. 

Jeg kan huske, at jeg ikke troede på det, for man kunne slet ikke se på mig, at jeg var gravid.

Simone Hougaard Andersen

Hendes første indskydelse var at få en abort, for hun følte hverken, at hun var gammel nok, eller at hun var godt nok rustet økonomisk til at blive forælder.

Desuden var hende og kæresten Jacob Gyvelgaard Pedersen først lige flyttet sammen i en lejlighed i Randers. 

Men tanken om en abort forsvandt næsten lige så hurtigt, som den var opstået. Tirsdag den 6. december blev hun undersøgt at egen læge, og han han skød hende til at være cirka 25 uger henne. Altså langt længere henne end abortgrænsen på 12 uger.

- Jeg kan huske, at jeg ikke troede på det, for man kunne slet ikke se på mig, at jeg var gravid, siger Simone Hougaard Andersen til TV2 ØSTJYLLAND. 

Hendes forundring blev kun større, da hun to dage senere, den 8. december, var forbi sygehuset, og personalet kunne fortælle, at hendes læge havde skudt ti uger for lavt. Terminsdatoen var den 7. januar. 

Kunne ikke ses

Udover et par ekstra kilo, som, hun troede, skyldtes lidt for mange søde sager, havde Simone Hougaard Andersen ikke mærket noget til graviditeten.

- Det var først, da jeg fandt ud af det, at jeg lige pludselig fik alle symptomerne. Maven voksede med voldsom fart, jeg blev ramt at træthed og fik ondt i ryggen. Der var som om, jeg blev gravid på fem sekunder, siger hun. 

Meldingen om hendes graviditet overraskede ligeledes både venner, kolleger, familie og klassekammerater til hende og kæresten Jacob. Ingen forstod, at den slanke pige, som Simone Hougaard Andersen på daværende tidspunkt var, virkelig kunne være højgravid. 

Særligt tydeligt husker hun sin chefs reaktion, da hun måtte bede om barsel. 

- Han svarede: - Jamen hvornår skal du så det? Og så måtte jeg jo fortælle, at det skulle jeg altså med det samme, siger hun og griner ved tanken om det forbavsede ansigtsudtryk, hun blev mødt af. 

Simone Hougaard Andersen er senere blevet forklaret af læger, hvordan det kunne gå til, at hun intet havde opdaget. 

- Fostret må have lagt sig ind mod ryggen i stedet for mod maven. Og så spillede det psykiske også en stor rolle. Jeg har simpelthen undertrykt tanken om det, fordi jeg ikke troede, det kunne ske. Jeg var jo beskyttet, siger hun. 

Det var først, da hendes menstruation for første gang udeblev i slutningen af november, at hun fik mistanke om, at noget var galt. En måned senere, den 25. december, var fødslen i gang. 

Der gik tre uger, fra Simone Hougaard Andersen fandt ud af, at hun var gravid, til hun kunne annoncere på Facebook, at hun havde født.

Startede blog

Rygtet om hendes pludselig graviditet spredte sig hurtigere, end hun overhovedet havde haft fantasi til at forestille sig.

Hun havde jo haft studenteruge under graviditeten, og var hun ikke også på Roskilde Festival?, var nogle af de ting, der blev til et samtaleemne i byen.  

Simone Hougaard Andersen understreger dog, at der ved undersøgelser af Conrad ikke er fundet tegn på, at hendes alkoholindtag under graviditeten har skadet ham. 

Det var først, da jeg fandt ud af det, at jeg lige pludselig fik alle symptomerne. Maven voksede med voldsom fart, jeg blev ramt at træthed og fik ondt i ryggen.

Simone Hougaard Andersen

De fordomme, rygter og misforståelser, der er opstået, har fået hende til at starte bloggen SonofaYoung, hvor hun har mulighed for at fortælle, hvad det er op og ned i hendes usædvanlige historie. 

- Bloggen er blevet min mulighed for at forsvare mig, og jeg oplevet en fantastisk støtte fra dem, der læser med. De er blevet overrasket over meget af det, som jeg har skrevet, siger hun.

De første blogindlæg, hun skrev, handlede om, de dage i december, hvor chokket ramte, og om den efterfølgende fødsel, som i øvrigt indtraf den 25. december - altså to uger før tid. 

I dag skriver hun om tilværelsen som ung mor, og hvordan hun har valgt at gribe udfordringen an. Det er hendes måde at ryste fordommene om unge mødre af sig. 

- Som nybagt ung mor bliver man mødt at rigtig mange "gode råd", men jeg har valgt at tage det stille og roligt. Der er ikke nogen, der skal fortælle mig, hvad der er bedst for Conrad. Det skal Jacob og jeg nok selv finde ud af, siger hun. 

Til november slutter hendes 11 måneder lange barsel. For Conrad venter vuggestuen Firkløveren, mens det næste skridt for Simone Hougaard Andersen er sosu-assistent uddannelsen på Randers Social- og Sundhedsskole. Uddannelsen vil hun bruge som et springbræt til at blive jordmoder.