Lokalt

Dans giver demente og ældre minderne tilbage

TV 2 Kosmopol logo
I samarbejde med TV 2 Kosmopol

Der blev svinget med hofter og hjul, da plejehjembeboere deltog i et stort afdansningsbal.

Dansen vækker minder, lød det fra flere.

Ældre fra otte forskellige plejehjem i Københavns Kommune var torsdag til bal på Arbejdermuseet. Det skete i forbindelse med kommunens demensuge, hvor der blev sat fokus på sygdommen. Flere af deltagerne til ballet havde enten fået diagnosen demens eller blot lidt svært ved at huske.

En af deltagerne var 87-årige Boje Preben Ebstrup fra Johannesgården i Brøndshøj.

- Dansen er mit et og alt. Jeg begyndte til dans, da jeg var 12 år gammel og har danset lige siden, siger han.

Selvom han i dag sidder i kørestol, holdt det ham ikke tilbage fra at svinge hjulene til tonerne af Svend Nicolaisens Orkester, der var et populært radioorkester fra 1940'erne til 80'erne. Musikken vækkede en masse minder til live:

Teorien er, at jo længere man går tilbage, jo bedre husker vi.

Susanne Rishøj, initiativtager til erindringsdans

- Jeg var 14-15 år under krigen, og der var jeg med min far ude og sprænge jernbaneskinner i luften. Det var jo materiel, fortæller han og tilføjer:

- Men musikken minder mig mest om dejlige, skønne kvinder.

Musik og dans vækker minder

Ifølge initiativtageren bag den såkaldte erindringsdans, Susanne Rishøj, er der flere studier, der viser, at når man hører musik fra fortiden og samtidig bevæger sig til den, så husker man bedre. Også mennesker der lider af demens.

- Teorien er, at jo længere man går tilbage, jo bedre husker vi. Så nogle af de minder, man har fra ens barndom eller ungdom, kan man få frem, hvis man spiller nogle af de melodier, man hørte dengang, forklarer hun.

Det kan Boje Preben Ebstrup nikke genkendende til. Og han kommer ikke til at glemme dagen foreløbig.

- Det glemmer jeg ikke. Det hænger ved i flere år, siger han.