Lokalt

BLOG: Hvad sker der dog med vores samfund?

BLOG: For nylig oplevede vi igen, at nogle vanvittige mennesker smed en kæmpemæssig sten ud fra en motorvejsbro på Fyn. Endda på samme sted, hvor en lignende vanvidsdåd sidste år kostede en tysk kvinde livet og invaliderede hendes mand.

Men det er ikke kun sket på Fyn. Det er sket flere steder i landet, og kun i de færreste tilfælde er det lykkedes for politiet at få fat i gerningsmændene.

Men hvad får mennesker til at begå sådan en handling, som meget vel kan koste liv og førlighed hos deres medmennesker? Er det ”drengestreger”? Eller er det snarere rendyrket psykopati og afstumpethed eller ønsket om at være ”berømt”? Man hørte tidligere om pyromaner, som antændte huse for at kunne læse om deres handlinger i aviserne. 

Og hvad med dem, der løsner hjulbolte på parkerede biler, således at det er forbundet med livsfare for bilisten at sætte sig bag rattet og køre? Håber de mon, at bilisten bliver dræbt, og hvad har de i givet fald ud af, at et ukendt menneske mister livet? Er det følelsen af magt over liv og død? Under alle omstændigheder har vi i den seneste tid set eksempler på en ny og meget fej type forbrydelser.

På mange måder minder angrebene fra motorvejsbroerne eller de løsnede hjulbolte om terror. Ikke fordi der kan formodes at ligge et politisk eller religiøst motiv bag forbrydelserne, men i den forstand, at ofrene er ukendte og tilfældige mennesker, som pludselig bliver dræbt eller kvæstet. Kommer inspirationen fra terroristerne? Er det de mange terrorhandlinger, som har medført denne afstumpethed?

Hvis blot nogle af gerningsmændene til vanvidsgerningerne forhåbentligt bliver fundet og straffet, så håber jeg, at myndighederne går i dybden med at afdække motiverne bag handlingerne. ”Grov kådhed” eller ”drengestreger” rækker ganske enkelt ikke som begrundelse. Det kan samfundet ikke stille sig tilfreds med som forklaring.

Vi må længere ned i motiverne. Vi må have afdækket, hvor denne afstumpethed og foragt for andre menneskers liv kommer fra. Kan det føres tilbage til manglende opdragelse? Hvor er svigtet opstået? I øjeblikket finder der en forråelse af vores samfund sted. Vold rammer mere og mere tilfældigt – og i disse tilfælde helt sagesløse og uskyldige mennesker. Hvad sker der dog med vores samfund i disse år?