Lokalt

'Fitnessbanden' holder lungepatient i live

TV2 Nord logo
I samarbejde med TV2 Nord

Inden hun startede med fitness og fælleskab, kunne det hele være lige meget, siger Anita Vestergaard.

Her er hverken KOL eller dårlige skuldre en undskyldning for at sidde stille.

Anita Vestergaard har lungefibrose og er nødt til at gå rundt med en iltflaske. Men det afholder hende ikke fra at hoppe på løbebåndet hver tirsdag og torsdag, når hun tager i Fitness4you i Sæby sammen med resten af 'Fitnessbanden'.

- Jeg skal jo have motion. Det nemmeste for mig ville være at sætte mig hjem på sofaen og ikke lave noget, men det får jeg det ikke bedre af, siger hun.

Anita Vestergaard er dog ikke ene med sit handicap i motionscentret. Fitnessbanden inviterer alle pensionister med til træning, uanset om man har KOL, diabetes, dårlige skuldre eller ben. Og uanset hvad man fejler, er der ingen undskyldning for at lave ingenting.

- Hvis der er nogen, der gør et eller andet forbudt som at sidde stille, så bliver det noteret. Og jeg har mange små notater i min bog, siger bandens leder, Søren Christensen. 

Historien om 'Fitnessbanden' starter tilbage i marts 2016, hvor 12 personer fra Sæby blev henvist til et KOL-rehabiliteringsforløb i seks uger med motion og kostvejledning. Efter forløbet var slut, ville fire af medlemmerne imidlertid gerne fortsætte.

Sygeplejerske er stolt

De fire personer er nu blevet til 20, og alle, der har lyst, er velkomne til at trække i den skriggrønne t-shirt og deltage i fællesskabet. 

- Vi får trænet, og vi har det sjovt sammen. Jeg ser faktisk frem til tirsdag og torsdag. Da jeg startede her for to måneder siden, der kunne jeg gå fem minutter på løbebåndet med to pauser indimellem. Nu kan jeg gå ti minutter uden pause, og da jeg har KOL, synes jeg, det er flot, siger en af bandens medlemmer Jens Nielsen.

Lotte Christensen er sygeplejerske i Frederikshavn Kommune og stod for KOL-forløbet for de oprindelige medlemmer af 'Fitnessbanden'. Hun er rigtig glad for, at medlemmerne har fortsat den sunde stil. 

- Jeg er så stolt af dem. Jeg plejer at sige til mine kolleger, at jeg har sådan et lille dreamteam, siger hun.

- I og med, at man er fysisk aktiv, så får man en stærk muskulatur, man får en bedre iltoptagelse og samtidig indgår man i nogle relationer her, som man kan se i deres humor, fortsætter Lotte Christensen.

Fitness er livsnødvendigt

I Fitness4you har banden ingen foreløbige planer om at stoppe deres aktiviteter. Og spørger man Anita Vestergaard, er det direkte livsnødvendigt, at den fortsætter.

- Inden jeg startede her, havde jeg det sådan, at det hele kunne være lige meget. Men at komme med herned har betydet, at jeg nu ser positivt på tingene. Hvis jeg var blevet derhjemme, havde jeg slet ikke været her længere, siger hun.