Brand i Illums Bolighus opstod efter sommerfest - designermøbler skadet for millioner

TV 2 Kosmopol logo
I samarbejde med TV 2 Kosmopol

Illums Bolighus blev søndag morgen ramt af en voldsom tagbrand. Nu fortÌller direktøren, at de holdt sommerfest samme sted lørdag aften.

Det var en fattet direktør for Illums Bolighus, Henrik Ypkendanz, der søndag formiddag mødte brandfolk, politi og TV 2 Lorry pĂĽ Amagertorv i København. 

- Det er trist, det er sørgeligt og det er ĂŚrgerligt, lyder det som det første fra direktøren. 

- Men nu mĂĽ vi videre og heldigvis er der ikke nogen der er kommet til skade.

Henrik Ypkendanz blev selv informeret om branden af en kollega lidt i fem i morges. Branden pĂĽ taget i Illums Bolighus brød ud omkring kl. 04.00 søndag morgen. 

Hvad ĂĽrsagen til branden er, vides endnu ikke. Men den administrerende direktør fortĂŚller til TV 2 Lorry, at virksomheden netop havde holdt sommerfest pĂĽ taget lørdag aften. 

- Har du et bud pĂĽ, hvad der kan vĂŚre sket der oppe? 

- Der er ingen tvivl om, at nĂĽr vi holder sĂĽdan en fest som vi gjorde, selvom vi ikke griller eller noget, jamen sĂĽ har vi holdt en fest og den sluttede kl. 01.00 i nat. Jeg var selv med til at lukke festen ned. Og der er altid en ĂŚdru inspektør, der sørger for at lukke ned, fortĂŚller Henrik Ypkendanz. 

Kl. 04.00 søndag morgen udbrød der brand pü taget i Illums Bolighus pü Strøget i København. Nu er slukningsarbejdet fÌrdigt. Video: TV 2 Kosmopol

Henrik Ypkendanz vurderer, at der er sket skader for et tocifret millionbeløb. 

SĂĽ selvom I har lukket ned, som I skulle, er der et eller andet der har ligget og ulmet?

Illums Bolighus blev søndag morgen ramt af en voldsom tagbrand efter sommerfest. Video: Anne Brandbjerg

- Et eller andet har i hvert fald forĂĽrsaget skaden, som desvĂŚrre er omfangsrig, konkluderer den administrerende direktør. 

Flammerne er nu slĂĽet ned og et stort oprydningsarbejde er i gang. Henrik Ypkendanz fortĂŚller, at 50 vandstøvsugere lige nu er pĂĽ hĂĽrdt arbejde i bolighuset. 

- Der forestĂĽr en stor opgave. Der er mange Arne Jacobsen-møbler, der stĂĽr der oppe og er vandskadet. Der er mange Wegner-møbler, der er røg- eller vandskadet og sĂĽdan kan jeg blive ved.

Henrik Ypkendanz vurderer, at der er sket skader for et tocifret millionbeløb. 

Illums Bolighus blev søndag morgen ramt af en voldsom tagbrand. Video: Anne Brandbjerg

Lige nu afventer man en ingeniør, der skal vurdere, om der er nedstyrtningsfare, efter etageadskillelserne er blevet gennemvĂĽde. 

Man hĂĽber dog pĂĽ, at dele af Illums Bolighus kan holde ĂĽbent i morgen, men det vides ikke med sikkerhed. 

Slukningsarbejdet tog mere end 10 timer og der er forsat lidt arbejde tilbage, melder Hovedstadens Beredskab:

- Vi beholder ĂŠn motorsprøjte pĂĽ stedet til i morgen tidlig til eftersyn og vĂŚrdiredning, skriver beredskabet pĂĽ Twitter.