Lokalt

To kæmpe tun landet ulovligt

TV2 Nord logo
I samarbejde med TV2 Nord

De to store tunfisk, som kom på fiskeauktion i Hirtshals var ulovligt fanget. Nu ryger overskuddet i statskassen.

Det var to store krabater, som to svenske fiskere fangede i Skagerrak for seks dage siden. Men fangsten af de to kæmpe tunfisk var ikke lovlig, lyder det fra Jacob Handrup, der er fiskeriinspektør ved Landbrug og Fødevarestyrelsen.

I både Danmark og Sverige er man underlagt EU-kvoteregler, som gør, at man kun må fange tun som de to store, når der er tale om en bifangst. Det vil sige, at tunene kun må fiskes, hvis de tilfældigvis kommer ind med en anden fangst.

Det var ikke tilfældet med de to fiskere, som kun kom i land med de to fisk på henholdsvis 221,50 kilo og 175,10 kilo. Derfor er fangsten af dem ulovlig.

Begge fisk er solgt på fiskeauktion i Hirtshals, men de penge kan de svenske fiskere godt vinke farvel til.

- Den fortjeneste, som fiskerne har fået ved at sælge tunfiskene går til statskassen. Der er ingen fortjeneste til dem, siger Jacob Handrup.

Tunfisk er kendt for at gå på auktioner for betydelig store summer. Her er der tale om henholdsvis 20.160 kroner og 17.430 kroner.

Om der bliver tale om en yderligere straf har Landbrug og Fødevarestyrelsen endnu ikke afgjort, men ifølge Jacob Handrup er det sandsynligt, at de to svenskere slipper.

- Svenske fartøjer er måske ikke lige så godt informeret, som de danske er. Derfor kan der være tale om en misforståelse, og så bliver de nok ikke straffet. Men det er ikke afgjort.