Lokalt

Ægtepars kolonihavehus blev solgt - uden at de vidste det

TV2 Nord logo
I samarbejde med TV2 Nord

Der er udbrudt åben krig i Skagen Kolonihaveforening, hvor det fyger med beskyldninger om hussalg hen over hovedet på ejerne.

Lasse Welle og hans kone, Tina Sommerlund, troede, at det var løgn, da de fik at vide, at deres kolonihavehus var solgt, mens de var begge var væk på ferie og arbejde.

Men den var god nok - deres have i Skagen Kolonihaveforening var blevet solgt af bestyrelsen for 14.000 kroner, uden de vidste noget om det.

- Bestyrelsesformanden har ageret som dommer og foged på samme tid, og det har hun ikke ret til, uanset hvordan vores hus og have måtte se ud. I øvrigt mener vi selv, at alt var i orden. Vi havde lige sat den i stand, siger Lasse Welle.  

Parret gav i sin tid 35.000 kroner for huset og har siden renoveret det for 10.000 kroner, men da bestyrelsesformanden havde gjort alle omkostninger op, blev der kun 7000 kroner tilbage til ejeren, Tina Sommerlund.

- Det er mange penge, vi har tabt på den manøvre. Nu har vi sendt nogle forslag til en løsning til den gamle bestyrelse. Hvis de ikke har reageret inden for et par dage, melder vi dem til politiet, siger Lasse Welle.

Det er jo ren og skær tyveri, for det er da min have. Jeg har selv købt og betalt den.

Ove Hjort, kolonihaveejer

En anden husejer lidt længere nede af kolonihaveforeningens grusvej er også målløs over havebestyrelsens fremfærd. Det er Ove Hjorth, der pludselig fik et brev fra bestyrelsen om, at han ikke længere har adgang til sin kolonihave, og at hans medlemskab er ophørt.

I samme brev står, at han skal aflevere nøgler til haven til en fra bestyrelsen eller i haveforeningens postkasse.

- Det er jo ren og skær tyveri, for det er da min have. Jeg har selv købt og betalt den, siger Ove Hjorth, hvis have ser nydelig og trimmet ud.

- Jeg føler mig krænket. Det må være noget personligt, men jeg forstår det ikke, for jeg kender ikke nogen i bestyrelsen, og de kender ikke mig. På et tidspunkt var bestyrelsesformanden inde i haven og udpegede lidt skvalderkål inde i min hæk, men det er jo slet ikke nok til at ekskludere mig. Bare jeg vidste, hvad der var galt, siger Ove Hjorth.

Også han følte sig overrumplet, fordi truslen om eksklusion kom, mens han skulle have været på udlandsrejse.

- Det hele foregik, mens bestyrelsesformanden troede, at jeg var i Bangkok i en måned. Det havde hun nemlig fået at vide af en havemand, som ikke vidste bedre. Jeg var bare ikke taget afsted alligevel og nåede dermed at få reageret. Nu beholder jeg så min have, men det var på et hængende hår, siger Ove Hjorth.

Jeg anerkender ikke den nye bestyrelse, selv om de nye folk udgør over 25 procent af foreningen. Jeg er den eneste gyldige formand, og jeg fortsætter mindst til marts, når jeg er på valg igen.

Elsebeth Hinrichsen, formand, Skagen Kolonihaveforening

På et møde forleden beslutter en større gruppe af utilfredse medlemmer i Skagen Kolonihaveforening at smide den siddende bestyrelse ud. Gruppen udgør et godt stykke over en fjerdedel af foreningens medlemmer - og det er ifølge dem selv nok til at skrotteden gamle bestyrelse og erstatte den med en ny.

Men Skagen Kolonihaveforenings formand indtil videre, Elsebeth Hinrichsen, nægter at anerkende den nye bestyrelse.

- Den anerkender vi ikke, for den er ikke lovlig efter vores mening. De kan ikke lave en ny bestyrelse for Skagen Kolonihaveforening. Jeg anerkender ikke den nye bestyrelse, selvom de nye folk udgør over 25 procent af foreningen. Jeg er den eneste gyldige formand, og jeg fortætter mindst til marts, når jeg er på valg igen, siger Elsebeth Hinrichsen.

Stemningen er ond, og en forsoning virker fjern lige nu. Ifølge Lasse Welle fik parret ikke et officielt brev fra Kolonihaveforeningen, men bare et papir sat op på deres kolonihavedør uden for sæsonen. Her fik de en trussel om ekskludering og en frist til at fjerne alle deres ting indenfor 14 dage.

- Vi havde ikke nogen mulighed for at få brevet, og derfor kunne vi heller ikke reagere på det. Vi er meget kede af den måde, det her er foregået på. Vi kunne nemt have beholdt vores fritidshus, hvis der bare havde været en ordentlig dialog om det, siger Lasse Welle.