Lokalt

Drenge dømt for at filme overfald på 15-årig med mobiltelefon

TV 2/Fyn logo
I samarbejde med TV 2/Fyn

Fire unge drenge på under 18 år er idømt fængselsstraffe for vold mod en 15-årig. Drengene filmede episoden med en mobiltelefon.

Tiltalte, forsvarere og familie var til stede i Retten i Odense onsdag, da der faldt dom i sagen om fire unge drenge, der den 9. december sidste år overfaldt en jævnaldrende dreng i Odense-bydelen Seden.

Den mildeste voldsdom lød på 30 dages betinget fængsel, og den hårdeste var en såkaldt kombinationsdom på tre måneders betinget fængsel og fire ugers ubetinget. De fire ugers ubetinget er allerede afsonet i varetægtsfængslingen.

- Man lagde især vægt på de voldsforhold, drengene havde begået. De var begået i forening og fællesskab, fortæller anklager Christian Nielsen og fortsætter:

- Det særlige var, at nogle af de dømte blev dømt for passivitet. De har ikke slået offeret, men har tilsluttet sig ved at være til stede og øge stemningen, siger han.

"Happy slapping"

De nu dømte udsatte en 15-årig dreng for adskillige spark og slag tæt ved Seden Skole, mens de filmede det med deres mobiltelefoner.

Der er tale om fænomenet "happy slapping", hvor gerningsmændene optager deres overfald og lægger det ud på internettet.

I dette tilfælde blev videooptagelserne efterfølgende delt i en lukket Facebook-gruppe, hvori der også var voksne medlemmer, som meldte drengene til politiet. Gerningsmændene blev anholdt og varetægtsfængslet i fire måneder.

Ekstra video-materiale og gerningsmand

Videoen blev brugt som bevismateriale i retten. Men i forbindelse med efterforskningen dukkede der endnu en video op. Den viste, at der forud for overfaldet, havde foregået endnu en voldsepisode samme dag.

- To gange på samme dag begår de vold mod den samme forurettede. Først er to af de dømte drenge til stede, og ved andet overgreb er der kommet to mere til. Derfor er de fire, der bliver dømt, siger anklager Christian Nielsen.

Udover de fire drenge, der var til stede, da overfaldene fandt sted, blev en femte dreng også dømt i retten. Han blev dømt 20 dages betinget fængsel for at have truet det 15-årige offer over Facebook-tjenesten Messenger.

Der var desuden en 14-årig dreng til stede ved begge voldsepisoder. Men han er ikke med i sagen, da han var under den kriminelle lavalder på gerningstidspunktet.

Ro i retten

Ifølge anklager Christian Nielsen forløb retssagen roligt. Nogle af de tiltalte modtog dommen, og nogle ville have 14 dages betænkningstid. Anklageren selv, var overordnet tilfreds.

- Vi skal lige overveje, om vi vil anke sagen. Vi skal se på dommen og de præcise præmisser, den er afsat på. Men overordnet set er vi tilfredse med, at de tiltalte i overvejende grad er dømt efter anklageskriftet. Retten fandt blandt andet ikke, at der var tale om grov vold, siger han.

Drengene blev dømt for simpel vold efter paragraf 244.