Lokalt

Tidligere bandeleder: Sådan rekrutteres mindreårige drenge

TV 2 Lorry logo
I samarbejde med TV 2 Lorry

Tidligere bandeleder Nedim Yasar fortæller til TV 2 Lorry, hvordan han har været med til at hverve nye mindreårige medlemmer.

Det er seks år siden Nedim Yasar forlod bandemiljøet ved hjælp af et exitprogram. 

- Jeg fik valget mellem af være far og være med i en bande. Jeg valgte, at jeg gerne ville være far. 

Vi møder Nedim Yasar i en ganske almindelig parcelhushave med grønt græs, fuglefløjt og en lille, brun skødehund. Længere fra bandemiljøet kan man næsten ikke komme. 

Men sådan har det ikke altid været. 

Nedim Yasar blev selv rekrutteret som 15-årig. På det tidspunkt var han smidt ud af sin ungdomsklub, fordi han lavede for meget ballade. Så begyndte han i stedet at hænge ud med de ældre drenge foran klubben. 

Siden har han selv rekrutteret nye og meget unge medlemmer. 

- Det sker på mange måder. Det kan være én som render rundt i kvarteret og som ikke har så mange venner. Så begynder man at vise ham lidt interesse og det tiltrækker en person. 

Nedim Yasar, der var bandeleder af gruppen Los Guerreros, mener, at det er forældrene, der spiller den afgørende rolle i om børn bliver rekrutteret til bander.  

Det kan være én som render rundt i kvarteret og som ikke har så mange venner. Så begynder man at vise ham lidt interesse.

Nedim Yasar, tidligere bandemedlem.

- Det kan også være en person, hvor man ved at hans forældre er lidt ustabile oppe i hovedet. Og er på kontanthjælp og drikker meget. Så deres søn får ikke den kontakt med en ældre person, som man skal have. Og det ved bandefolk. Psykologisk er de jo virkelig kloge. Så de går ind og tager denne faderskikkelse over for den unge mand. Og lige pludselig bliver han ekstrem loyal over for de her mennesker, forklarer Nedim Yasar. 

- Typisk har vi hængt ud ved en station eller et center og her vi ser mange af de unge mennesker gå forbi og så har vi kaldt dem over til os og inviteret dem til at sidde sammen med os. Og så har jeg sendt et signal til en af mine brødre om, at de skal gå ind og købe en sodavand til dem. 

- Og så kom de hver dag og sad sammen med os. Og lige pludselig spurgte man dem, om de lige ville gøre dig en tjeneste. Om de vil holde øje med en ens bil, mens man lige gik en hurtig tur. Eller om de ville med ud at køre en tur, de skulle bare lige sidde i bilen, mens man gik ind til én.  

Det tidligere bandemedlem forklarer, at man generelt ikke hverver såkaldte krigere til banden. Video: Lise Lund Andersen

Bandemedlemmerne er bange for at samfundet slår hårdt ned på dem, hvis de kommer ud af deres skjul. Det siger det tidligere bandemedlem Nedim Yasar ovenpå de mange skyderier i København.

- Og det synes han jo er sejt, at sidde der sammen med de store drenge, selvom han kun var 14-15 år. Det er en af måderne at rekruttere på. Og så venter du bare på, at han selv tilbyder at lave noget specielt for dig. 

Ifølge Nedim Yasar er fremgangsmåden vel tilrettelagt og en ganske kynisk udnyttelse af svage sjæle. 

- I starten så nægter du, for du vil gerne vise, at du godt kan lide ham og du vil ikke have, at han skal ind i noget kriminelt. Men det er en del af din plan hele tiden. At denne unge person selv skal ville. For når du giver ham hans første plade (hash, red.), så er det noget han selv har ønsket og så er det også svære for ham at sige nej tak. 

Det tidligere bandemedlem forklarer, at man generelt ikke hverver såkaldte krigere til banden. Det er ren forretning og sælgere man søger. Medlemmerne bliver først krigere i det øjeblik, ens gruppering kommer i problemer med en anden. 

Nedim Yasar nåede selv at være bandemedlem i 12 år før han forlod miljøet. I dag er han konfliktcoach hos Røde Kors.