Lokalt

Fisker fik levende hval i nettet - svømmede rundt mellem makrellerne

TV2 Nord logo
I samarbejde med TV2 Nord

En fisker fra Skagen har for anden gang på få uger fået en vågehval i nettet. Hvalen, som gik i nettet for nogle dage siden, var stadig i live.

Det er en ganske sjælden mission, forsker fra Aarhus Universitet lørdag sejlede ud på fra havnen i Skagen.

- Vi havde en mulighed for 15 år siden, og den gav os nogle fantastiske resultater. Nu har vi fået en mulighed igen, og den vil vi ikke lade gå fra os, siger Jonas Teilmann, der er seniorforsker ved Institut for Bioscience på Aarhus Universitet.

Han er en del af en gruppe, som forsker i havpattedyr. Forskerne skulle lørdag forsøge at sætte en GPS-sender på den vågehval, som fiskeskipper Troels Tvilling forleden fik i sit net.

- Vi skulle ud at hente vores fisk om morgenen, og så svømmede den rundt mellem alle vores makreller. Så vidste vi godt, at vi skulle i gang med noget, fortæller Troels Tvilling.

Den første opgave var at få hvalen trukket op til overfladen, så forskerne kunne komme til at arbejde. Det lykkedes efter et langt, sejt træk, og så måtte Jonas Teilmann og en kollega hoppe i vandet. Målet var at få senderen sat fast i hvalens rygfinne.

Havde få minutter til opgaven

Der skulle arbejdes hurtigt, fordi vågehvalen kan ikke holde til at ligge ret mange minutter under vand uden at trække vejret. Senderen blev sat fast, og næste udfordring var at få løsnet hvalen fra nettet, så den kunne svømme ud i havet. Fiskeskipperen fik resolut skåret nettet op, og hvalen var befriet. Troels Tvilling håber ikke, at den kommer tilbage i hans net.

- Jeg vil ikke ret gerne have, at de svømmer ind i mit net, fordi de ødelægger hele fiskeriet for os og jager de fisk ud, som vi skal leve af. Men vi kan ikke forhindre dem i at svømme ind, siger han.

For forskerne var det også vigtigt, at dagens opgave gik godt. De kan få nyttig viden ud af at have en sender på vågehvalen.

- Der er omkring 600 vågehvaler i Skagerrak og den nordlige Nordsø, og vi vil gerne vide, hvor tager hen, og hvad de laver. Er det nogle faste hvaler, som altid er her, eller svømmer de langt omkring? Den hval, vi mærkede for 15 år siden, svømmede ned i Middelhavet, og det betyder noget for, hvordan bastandene hænger sammen, så det er vi meget interesserede i, siger Jonas Teilmann.