Lokalt

Skulle opereres i øret, men endte med at miste tænder

TV2 Nord logo
I samarbejde med TV2 Nord

En nordjysk patient vågnede op efter narkose og opdagede, at han havde mistet to tænder under en ukompliceret operation. Men han får ingen erstatning.

Kurt Fisker blev for nylig opereret for en mindre lidelse i øret. Operationen gik godt, men det var ikke alt, der gik godt efter narkosen.

- Da jeg lå halvbedøvet, kom narkoselægen med et glas vand med min tand i. Hun beklagede, at den var slået af min delprotese. Det var voldsomt, siger Kurt Fisker.

Narkoselægen kom samtidig med en klageformular for tandskader og sagde, at hun nok skulle udfylde den og at regionen erstatter tandskader for op til 10.000 kroner. Men Kurt Fisker fik ingen erstatning.

- De skrev, at det er noget, som patienten må tåle. Det blev jeg lidt harm over og skrev derfor tilbage, at det var en underlig begrundelse.

En klage til Patientforsikringen og senere Ankestyrelsen endte i flere afslag. Kurt Fiskers tandlæge er lige så overrasket som patienten selv.

- Tuben, som er af meget hård plast, rammer hans fortænder – højst sandsynlig, for han har jo ikke selv bemærket noget – da den kommer ned i halsen under den fulde narkose. Den ene store fortand knækker helt oppe i roden, og den lille fortand på hans protese knækker også. Jeg undrer mig selvfølgelig over, at de ikke vil erstatte det. Jeg har selv som privatpraktiserende en forsikring, som går ind og erstatter, hvis jeg laver en fejl, siger Kurt Fiskers tandlæge, Anja Juel Lundgreen.

Operationen, der bogstaveligt talt trak tænder ud, betyder, at Kurt Fisker nu selv må betale 24.000 kroner for at få repareret tandsættet.

Det er grotesk, at regionen ikke vil stå til ansvar for de skader, de laver

Kurt Fisker

- Jeg synes det er lidt groft, at de fuldstændig afslår.

Region Nordjylland står fast på afslaget.

- Der udbetales ikke erstatning, hvis retningslinjerne er fulgt, altså hvis der for eksempel er lagt en tandbeskytter i overmunden. En tandbeskytter kan dog heller ikke helt udelukke skader, hvis patienten for eksempel har svage tænder. Og så er der ingen erstatning. For os er det afgørende, om retningslinjerne er fulgt eller ej. Og det undersøger vi selvfølgelig, når vi får en anmeldelse, siger Peter Larsen, kontorchef og chef for Jura og Forsikring i Region Nordjylland.

- De var søde på hospitalet, men jeg synes det er grotesk, at regionen ikke vil stå til ansvar for de skader, de laver. 24.000 kroner er mange penge i min verden, siger Kurt Fisker.

Han har overvejet at anlægge civil retssag mod sygehuset.

- Jeg har talt med to advokater, og de har nærmest frarådet mig at gå den vej. En retssag vil let kunne tage op til halvandet år. Hvis jeg vinder sagen, vil de helt bestemt anke den, har jeg fået at vide. Så jeg tør ikke rigtigt tage chancen, siger Kurt Fisker.