Sporarbejde lukker Kystbanen i sommerferien

TV 2 Kosmopol logo
I samarbejde med TV 2 Kosmopol

Kystbanen holder stille mellem Rungsted Kyst Station og Helsingør fra lørdag og indtil start august.

En del af Kystbanen skal have sig en ordentlig omgang over sommerferien.

Og det betyder, at togene holder stille fra lørdag den 24. juni til den 6. august mellem Rungsted Kyst Station og Helsingør.

I hele perioden vil der i stedet køre togbusser på strækningen, oplyser BaneDanmark.

Vi kan desværre ikke komme uden om, at der vil være forlænget rejsetid.

Andreas Christoffer Lund, projektleder i BaneDanmark

- Vi har planlagt arbejdet sĂĄledes, at det udføres i sommerferien, hvor der traditionelt set er færre passagerer, der bruger Kystbanen. Samtidig har vi i samarbejde med DSB bestræbt os pĂĄ, at der kun er Ă©t skifte mellem tog og bus i perioden, hvor der er spærret pĂĄ Kystbanen, siger Andreas Christoffer Lund, der er projektleder i BaneDanmark.

- Endelig er køreplanen gjort sĂĄ enkel og overskuelig som mulig, men vi kan desværre ikke komme uden om, at der vil være forlænget rejsetid, siger han i en pressemeddelelse. 

Med tog mellem Rungsted Kyst Station og Helsingør tager det i dag 20 minutter, mens den samme tur ifølge Rejseplanen.dk vil tage 30 minutter. 

Togbusserne kører ad fire forskellige ruter, og hver rute kører hvert 10. minut i dagtimerne.

En slidt bane

Der skal udskiftes 53 sporskiftere og fornyes cirka 20 kilometer spor. Derudover skal der ledes vand bort fra 13 broer, der ogsĂĄ skal renoveres.

- Sporet på Kystbanen er slidt, og det er derfor nødvendigt, at vi udskifter skinner og sveller, så vi kan minimere driftsfejl og opretholde en høj punktlighed på strækningen, siger Andreas Christoffer Lund.

Denne omgang er bare første etape af renoveringen af Kystbanen. I 2018 tager BaneDanmark hul pĂĄ anden etape, hvor hele strækningen mellem Klampenborg og Helsingør skal arbejdes pĂĄ. 

I dag kører togene på dele af strækningen med lavere hastighed på grund af de slidte skinner. Men når arbejdet på hele Kystbanen er færdigt i 2018, kan togenes hastighed sættes op til almindelig hastighed på mellem 100 og 120 km/t på hele ruten.

Derudover forudser BaneDanmark, at der generelt vil være færre fejl i sporskifterne.

Lukning bekymrer

Kronborg Slot er bekymret for lukningen midt i den travleste turistsæson.

- Ordet katastrofe ved jeg ikke, om man skal bruge i denne sammenhæng. Men lukningen fĂĄr klart mange konsekvenser for os. Mange af vores besøgende er netop endagsturister, hvoraf mange benytter sig af offentlige transportmidler, sagde Erik Als, slotsforvalter pĂĄ Kronborg, i april.

Men lukningen får klart mange konsekvenser for os. Mange af vores besøgende er netop endagsturister, hvoraf mange benytter sig af offentlige transportmidler.

Erik Als, slotsforvalter pĂĄ Kronborg Slot

Derudover har der været bekymring fra særligt Venstre på Hørsholm Rådhus for den øgede trafikale belastning på vejene med de mange togbusser, der indsættes i sommerferien.

Borgmesteren i Hørsholm, Morten Slotved (K), har dog afvist at lave en trafikal handlingsplan, fordi trafiksikkerheden godt kan opretholdes.

BaneDanmark opfordrer togbrugerne til at holde sig opdateret pĂĄ Rejseplanen.dk.