Lokalt

Kvinde i retten for at dele billede af blotter - igen

TV2 ØST logo
I samarbejde med TV2 ØST

Rikke Andersen, der på Facebook delte et foto af den mand, der blottede sig overfor hendes datter, skal i dag i retten i Nykøbing Falster - igen.

Må man dele overvågningsbilleder på nettet i en privat eftersøgning af en gerningsmand, som har krænket et nært familiemedlem?

Det er spørgsmålet, som Retten i Nykøbing Falster tirsdag skal behandle, når Rikke Louise Andersen fra Nyråd for anden gang skal i retten i for at have delt et billede på Facebook. Billedet forestiller en blotter, der krænker Rikke Louise Andersens 10-årige datter.

Rikke Louise Andersen blev frikendt i den første retssag tilbage i marts, da dommeren vurderede, at hun var sigtet efter en forkert paragraf i persondataloven. I den nye sag er hun derfor tiltalt efter en anden paragraf.

"Ham her skal vi have fat i"

Da Rikke Louise Andersen den 5. august 2016 lagde et billede op på Facebook af den mand, der dagen før havde vist sine kønsdele frem for hendes 10-årige datter, gjorde hun det for at forhindre, at manden også krænkede andre børn. Rikke Louise Andersen ville have blotteren fanget og straffet for det, han havde gjort. 

Billedet stammer fra overvågningsvideoen fra en butik, der ligger på Nyråd Hovedgade. Videoen viser manden, mens han er i gang med at blotte sig foran Rikke Louise Andersens datter og en veninde, og da den vrede mor så, hvad der foregik, betænkte hun sig ikke, da hun lagde billedet op. 

“Ham her skal vi have fat i, så del indtil vi finder ham”, skrev Rikke Louise Andersen i opslaget.

Billedet blev delt over 17.000 gange og gerningsmanden blev fundet. Den 4. oktober 2016 blev han idømt ti dagsbøder á 250 kroner for blufærdighedskrænkelse. 

Undervejs blev en uskyldig mand dog også hængt ud med navns nævnelse i kommentarsporet. 

Nægter at betale bøde af principielle grunde

Rikke Louise Andersen blev pålagt at betale en bøde på 5.000 kroner, fordi hun havde lagt billedet af gerningsmanden op. 

Da Rikke Louise Andersen af principielle grunde nægtede at betale bøden, der er dobbelt så høj som den straf, blotteren blev idømt, måtte hun selv en tur på tiltalebænken i retten i Nykøbing Falster. Her blev hun dog frikendt, eftersom Anklagemyndigheden havde brugt paragraf 26 i persondataloven, da de tiltalte Rikke Louise Andersen.

Paragraf 26 henviser til den, der er ansvarlig for at optage overvågningsbillederne, i dette tilfælde Dagli'Brugsen i Nyråd og derfor kunne Rikke Louise Andersen ikke dømmes.

Tiltalt igen

To uger efter dommen valgte Anklagemyndigheden dog igen at rejse tiltale mod Rikke Louise Andersen, nu efter paragraf 8 i persondataloven, der handler om at dele andres personlige oplysninger. Chefanklager Henriette Rosenborg Larsen sagde dengang til TV ØST: 

- Det er selvfølgelig beklageligt, at vi har rejst tiltale efter en forkert paragraf. Men vi rejser tiltale igen, da sagen kan give befolkningen det indtryk, at privatpersoner helt lovligt kan bruge Facebook til at efterlyse mulige gerningsmænd. Og det er et fejlagtigt indtryk. Offentliggørelse af den slags billeder indebærer en risiko for selvtægt, og det må naturligvis ikke finde sted, uanset om den pågældende er skyldig eller ej.

Kan stadig blive frikendt

Juraprofessor ved Syddansk Universitet Sten Schaumburg-Müller udtalte i forbindelse med Rikke Louise Andersens frifindelse den 10. marts 2017, at der er mulighed for, at hun også bliver frikendt i forhold til overtrædelse af persondatalovens §8.

- Jeg tror stadig, at der er en chance for, at hun ville være frifundet, hvis hun var blevet tiltalt efter den anden paragraf. I den indgår nemlig en afvejning af, om målet med offentliggørelsen er vigtigere end hensynet til de personlige oplysninger, sagde han og tilføjede:

- I det her tilfælde er det jo en person, der så at sige er blevet taget med fingrene i kagekassen. Så selv hvis anklagemyndigheden havde tiltalt hende efter den paragraf, kunne hun godt blive frifundet.

Rikke Louise Andersens forsvarer Silas Hecht vil forsøge at få dommeren til at afvise sagen. 

- Der er ikke retspraksis for, at man kan tiltaltes to gange for samme forhold, siger han til TV ØST. 

Hvis sagen afvises, slutter den i dag. Hvis sagen skal føres, falder dommen formentlig ikke tirsdag.