Børnehave må lukke efter 40 år: Nu skal der bo flygtninge

TV 2 Kosmopol logo
I samarbejde med TV 2 Kosmopol

Populær og meget søgt børnehave har pludseligt fået opsagt sin lejekontrakt efter næsten 40 år. Nu skal der bo flygtninge.

- Avnstrup Børnegaard har eksisteret i mere end 40 år. Institutionen er normeret til 32 børnehavebørn og 9 vuggestuebørn. Personalet har høj anciennitet - tre pædagoger har været her i næsten hele Børnegaardens levetid. Det er en utroligt velfungerende institution med ultrahøj trivsel, forældretilfredshed og stort engagement. Børnegaarden lever – bevidst - på alle måder op til ambitionerne i Vores Lejre.

Sådan indleder forældre til børn i Avnstrup Børnegaard deres opråb til politikerne i Lejre Kommune.

Den populære børnegård ligger i landsbyen Avnstrup ved Lejre og har til huse på et nedlagt hospital. Institutionens bygning ejes af Udlændingstyrelsen og i dag er det meste af området asylcenter.

Fordi der nu er kommet færre asylansøgere til landet end forventet, har udlændingestyrelsen valgt at samle de små grupper i én større i Avnstrup.

Derfor har man opsagt den 40 år gamle børnegård for selv at bruge stedet om to år.

- Vi undrer os over, hvordan man så sikkert kan vide, at man om to år har et behov for Børnegaarden, fordi flygtningestrømmen ændrer sig hele tiden. Og der kan ske rigtig, rigtig meget på to år. Så vi er selvfølgelig ikke interesseret i, at man laver noget akut og noget hurtigt på baggrund af noget, som måske slet ikke er der om to år, siger Sara Preisler Oxe til TV 2 Lorry, da vi møder hende i Avnstrup Børnegaard mandag middag.

- Det er kommet meget bag på os, at stedet skal lukke. Vi fik det at vide i tirsdags. Om morgenen. Det gjorde pædagogerne også. Vi synes, det er virkeligt ærgerligt. Dette sted er helt særligt.

Den populære børnegård ligger i landsbyen Avnstrup ved Lejre.

TV 2 Lorry har i dag kontaktet Udlændingestyrelsen, som står bag af opsigelsen af Børnegården. Man havde ikke mulighed for at stille op til interview, men kontorchef Thomas Mortensen skriver:

- Vi er nødt til at tilpasse asylcentrene til indkvarteringsbehovet og bedst muligt udnytte egne adresser. Det gælder også asylcentret i Avnstrup. Vi har en god dialog med Lejre Kommune, og vi skal nu sammen finde ud af de nærmere vilkår for overdragelsen, skriver han.

Oprindeligt skulle Børnegaarden allerede dreje nøglen rundt for sidste gang i oktober, men kommunalbestyrelsen besluttede mandag aften at vinde tid, for at finde ud af hvad man gør, oplyser borgmester Carsten Rasmussen (S). I stedet for at lukke i oktober har institutionen nu efter planen åbent indtil januar.