Lokalt

Lider af alvorlige sygdomme: Kommune nægter hende førtidspension

TV 2 Kosmopol logo
I samarbejde med TV 2 Kosmopol

Vladimira Kristensen må på toilettet 20 gange om dagen, og hun kan knap gå på grund af leddegigt. Alligevel får hun et nej til førtidspension.

62-årige Vladimira Kristensen er stærkt svækket af sygdom. Hun har tidligere brækket ryggen, har svært ved at gå på grund af leddegigt, og så lider hun af angst, en invaliderende tarm-sygdom og lungekræft.

Alligevel afviser Københavns Kommune at give hende førtidspension efter 20 år på kontanthjælp.

Da jeg prøvede at gribe hende, faldt jeg selv ned på ryggen - lige ned på et dørtrin, og så sagde ryggen knæk.

Vladimira Kristensen

Da TV 2 Lorry besøger Vladimira Kristensen på Østerbro har hun en god dag, for hun kan selv stå ud af sengen. Men det er ikke hverdag for hende, for normalt skal hun bruge en rollator, da ryggen og leddegigten smerter.

Ryggen brækkede hun dengang, hun arbejdede som hjemmehjælper og per refleks greb en ældre kvinde der gled i sin egen afføring.

- Da jeg prøvede at gribe hende, faldt jeg selv ned på ryggen - lige ned på et dørtrin, og så sagde ryggen knæk, fortæller hun.

Skal på toilettet 20 gange om dagen

Vladimira Kristensen er uddannet jordemor og født i Ukraine, hvor hun mødte en dansk mand, som hun fik barn med. I 1989 flyttede hun til Danmark, hvor hun har arbejdet som både hjemmehjælper og tolk. Men den lange række af alvorlige sygdomme har holdt hende udenfor arbejdsmarkedet i næsten 20 år.  

TV 2 Lorry har fået aktindsigt i Vladimira Kristensen sag, og i den seneste lægelige udredning fra Klinisk Funktion beskrives hun som kronisk medtaget, ensom, bleg og undervægtig.

Den smertefulde tarmsygdom Morbus Chrohn betyder, hun skal på toilettet 20 gange i døgnet. Hun er opereret for lungekræft, men kan ikke modtage kemoterapi på grund af sin svækkede tilstand. Derudover er hun hukommelsessvækket og lider af angst, som betyder, at hun, udover lægebesøg, ikke har været udenfor sin lejlighed i to år.

Men på trods af den udførlige funktionsbeskrivelse fra Klinisk Funktion afviser Københavns Kommune alligevel at give Vladimira Kristensen førtidspension. Derimod vil de nu sende hende ud i et længerevarende ressourceforløb før de kan iværksætte beskæftigelsesfremmende tilbud.

Borgmester: Det er sindssygt

Københavns beskæftigelses-borgmester Anna Mee Allerslev, Rad. V., ville torsdag ikke kommentere på den konkrete sag, men hun mener, at kommunens hænder er bundet på grund af en meget stram lovgivning på området, og at kommunen er tvunget til at træffe meget hårde afgørelser.

- Det er jo desværre ikke, den første sag, jeg ser. Jeg har fået mange henvendelser, hvor jeg som borger, borgmester og menneske tænker, at det er sindssygt, og jeg ville ønske, vi kunne gøre noget andet.

Vladimira Kristensen må på toilettet 20 gange om dagen, og hun kan knap gå på grund af leddegigt. Alligevel får hun et nej til førtidspension. Video: TV 2 Lorry

VIDEO: Københavns beskæftigelsesborgmester kommenterer sagen om den 62-årige Vladimira Kristensen.

- Vi er jo nødt til at gøre det, der står i loven, men jeg synes, den er alt for stram. Du skal nærmest være mere død end levende, før vi må gøre en undtagelse, siger Anna Mee Allerslev.

Hun opfordrer derfor folketinget til at ændre loven, så borgere som Vladimira Kristensen kan få førtidspension.

Vil gerne arbejde - men kan ikke

Derhjemme sidder Vladimira Kristensen. Selv ville hun gerne arbejde, hvis hun kunne.

- Selvfølgelig ville jeg gerne arbejde. Alle vil da gerne arbejde, hvis de kan. Fordi så kan man måske få nogle venner på arbejdet.

Hun får hjælp af Bitten Vivi Jensen, der er frivillig bisidder for flere syge borgere. Hun har selv arbejdet i et kommunalt rehabiliteringsteam, og mener at kommunernes behandling af deres borgere i dag er meningsløs og under al kritik.

- Det virker jo helt omsonst, når man ser denne kvinde, som ikke engang kan sørge for sig selv. Hun har både hjemmehjælp til de personlige og til praktiske opgaver. Det er en skamplet, at de mest syge og sårbare mennesker bliver behandlet så dårligt.