Lokalt

Fandt fuglerede af skrald i åen: - Det er grotesk

TV 2 Lorry logo
I samarbejde med TV 2 Lorry

18-årige Gustav Foldorf har fået en ny forståelse for forurening, efter han så en fugl i en rede af skrald. Nu råber han omgivelserne op.

18-årige Gustav Foldorf gik tirsdag en tur langs Ørestads Boulevard på Amager, da han kiggede ned i åen ved siden af vejen.

Jeg er 18 år, og jeg har hørt om forurening, men jeg har ikke tænkt så meget over det før. Men når man ser en fugl i sin rede med en kæmpe bunke skrald, så forstår man det.

Gustav Foldorf

Her sad en blishøne på en rede af skrald. Den var omgivet af chips-poser, burger-indpakning og flamingostykker, og noget af skraldet var en del af selve reden.

Det gjorde ham så forarget, at han tog et billede og lagde det op på Amagers Facebook-gruppe med teksten:

"Den stakkels fugl har næppe selv forurenet sin rede med emballage og flamingostykkker. Skønt hvis folk smed deres skrald i skraldespande."

- Der hvor billedet er taget, er der skraldespande for hver 25 meter. Jeg kan ikke forstå, hvorfor folk ikke smider deres skrald deri i stedet. Det er grotesk, siger han til TV 2 Lorry. 

Gjorde indtryk

Den beskidte fuglerede gjorde indtryk på Gustav Foldorf:

- Jeg er 18 år, og jeg har hørt om forurening, men jeg har ikke tænkt så meget over det før. Men når man ser en fugl i sin rede med en kæmpe bunke skrald, så forstår man det. Det var en øjenåbner for mig, siger han.

Han skrev det på Amager-gruppen på Facebook, fordi han ville have folk til at tænke sig om:

- Jeg tænkte, at jeg lige så godt kunne skrive, at det her sker, så folk tænker over at passe på ænderne. De kan jo ikke selv gøre for det, siger han.

I 2016 tømte Københavns Kommune byens skraldespande for 2.705 ton affald, men samtidig blev der samlet eller fejet næsten den samme mængde op fra gaden. Nemlig 2.601 ton.

I skraldespanden med skraldet

Oplevelsen med fuglereden har ændret Gustav Foldorfs egen måde at håndtere skrald på:

- Jeg har sikkert smidt tyggegummipapir på jorden før, men når man ser noget ekstremt, så går det op for én, at man smider plastik i naturen, som ænder bygger rede af. Fra nu af ryger alt skrald i skraldespanden, siger han.

Han går selv på Ørestad Gymnasium ikke langt fra åen, hvor han så skralde-reden. Og i fremtiden vil han ikke være bleg for at irettesætte sine kammerater.

- Hvis jeg ser nogle smide skrald på gaden, vil jeg nok være en af de der provokerende typer, der siger "hov, du ramte ved siden af". Altså på en sød måde, siger han. 

Flere fugle bygger reder i skrald

I februar blev et billede af en anden fugl på en rede af skrald delt vidt og bredt.

Det gælder denne svane, der havde lavet sin rede i søen ved Dronning Louises Bro i København.

Københavns Kommune sagde dengang til Berlingske, at man ikke ville forstyrre svanen, mens den lagde æg, for at rydde op.

- Svanen ligger på æg, og derfor begynder vi ikke at forstyrre den. Hvis den en dag ikke er i nærheden, kan vi måske samle noget af det omkringliggende skrald op, men vi flytter og prikker ikke til den i et forsøg på at fjerne skraldet, sagde Bianka Saarnak, Centerchef for Drift Indre til Berlingske

I 2015 blev der indsamlet 96 tons skrald omkring Søerne i København.