Lokalt

Skal forlade landet: Udvist 13-årig får støtte af politikere og kammerater

TV 2 Østjylland logo
I samarbejde med TV 2 Østjylland

13-årige Yiming står til at blive udvist af Danmark, derfor har forældre til hendes klassekammerater startet en underskriftsindsamling.

Historien om den 13-årige pige Yiming Liu fra Silkeborg, der står til at blive udvist af Danmark, har fået mange danskere til at reagere på, hvad flere mener, er urimeligt.

Forældrene til Yimings klassekammerater har startet en underskriftsindsamling for den 13-årige pige. Tirsdag har 1.700 skrevet under.

- Det er en følelse af afmagt. Vi står med en pige, som, vi føler, allerede er integreret i det danske samfund, men som alligevel får trukket tæppet væk under sig ved at blive udvist på et grundlag, der er så tyndt, som jeg aldrig har set før, siger initiativtager til underskriftindsamlingen, Dannie Kjeldgaard. 

VIDEO: I sidste uge fik Yiming og familien den triste besked. Yiming får ikke lov at blive i Danmark

I sidste uge fik Yiming og familien den triste besked. Yiming får ikke lov at blive i Danmark Video: Lise Lund Andersen

Underskriftsindsamlingen vækker opsigt på Yimings skole. Her mener skolelederen også, at beslutningen om at udvise den 13-årige pige er forkert.  

- Den signalkraft er jo også det, de andre forældre kan mærke. Her har vi et barn, som gerne vil ind på skolen, hun vil gerne lære, og hun vil gerne være en god kammerat. Det gør jo bare, at de siger, hvad er meningen med det her, siger skoleleder ved Hvinningdalskolen i Silkeborg, Claes Pedersen.

VIDEO: På Christiansborg har sagen om 13-årige Yiming også skabt debat 

På Christiansborg har sagen om 13-årige Yiming også skabt debat

Yimings mor blev gift med danske Kjeld Gaard-Frederiksen. I september 2016 flyttede familien så til Danmark. Yiming begyndte allerede i skole i oktober.

I sidste uge fik familien så den triste nyhed. Yiming skulle forlade landet senest den 31. maj, kun syv dage efter familien fik besked.

Det fik Kjeld Gaard-Frederiksen til at skrive om familien situation på Facebook. I dag er han taknemmelig over det store opbakning familien har fået.

- Det er virkelig hele Danmarks befolkning, der er gået ind og har bakket om det her. Jeg tror, at halvanden døgn efter, jeg lagde det ud på min Facebook, der havde jeg over 7.000 delinger. Så tusind tak til den danske befolkning, det er en hel fantastisk opbakning, siger Yimings stedfar, Kjeld Gaard-Frederiksen.

Politikere tager sagen op

Også politisk har sagen skabt debat. Tirsdag erklærede byrådet i Silkeborg deres støtte til Yiming, og på Christiansborg kigger de nu også på sagen.

- Det er altid sådan, at når man laver lovgivning, så laver man det for flertallet. Det er klart, at den her sag stikker ud. Det ligner ikke en traditionel sag, og den her 13-årige pige ligner ikke en, som vi ikke ønsker at have i Danmark. Derfor afventer jeg, hvad Udlændingenævnet beslutter, og derefter tager jeg beslutning om, hvad der er rigtigt at gøre lovgivningsmæssigt, siger medlem af Udlændinge- og Integrationsudvalget Britt Bager (V).

Video: Thomas Jensen (S) mener, at Yiming bør blive familiesammenført med sin mor og stedfar 

Thomas Jensen (S) mener, at Yiming bør blive familiesammenført med sin mor og stedfar

Yiming og familien fik onsdag i sidste uge beskeden om, at den 13-årige pige ikke kunne blive i landet.

Begrundelsen, som familien fik af Udlændingestyrelsen lød på, at Yiming ”ikke har mulighed for at opnå en sådan tilknytning til Danmark, at der er grundlag for en vellykket integration”.

- Med den her sag er det nye, der er kommet frem, at den her pige er startet på Hvinningdalskolen den 1. oktober sidste år, og at allerede efter sommerferien nu her kan hun starte i syvende klasse, fordi hun på rekordtid har lært dansk. Det understreger for mig, at den her 13-årig pige er fuldt ud integrationsbar i Danmark og bør blive familiesammenført med sin mor og stedfar, siger medlem af Folketinget Thomas Jensen (S).