Lokalt

Berømt vartegn udsat for bizart tyveri - ingen opdagede noget i 17 år

TV2 Nord logo
I samarbejde med TV2 Nord

En bizar historie har fået en utrolig afslutning efter 17 år, hvor ingen vidste, at noget var galt.

Fakta om Cimbrertyren

  • Tyren symboliserer Himmerlands styrke 
  • Johannes V. Jensen var til stede under indvielsen og læste hyldestdigt til Cimbrerne
  • Skulturen er skabt af billedhuggeren Anders J. Bundgaard, der også er manden bag Gefionspringvandet ved Langelinie i København
  • Anders Hansen stjal sværdet i efteråret 2000
  • Han forsøgte at levere det tilbage i 2001, men sværdet forsvinder i forsøget
  • Sværdet bliver fundet af Anders' kammerat i et af Kunstens opbevaringsmagasiner
  • Den 29. maj 2017 - 17 år efter tyveriet - bliver sværdet leveret tilbage til kommunen

Et af Aalborgs mest elskede vartegn, Cimbrertyren på Vesterbro, har været udsat for tyveri - i 17 år. Men det er der åbenbart ingen, der har lagt mærke til. 

For overraskelsen var stor her til morgen, da Aalborgs borgmester, Thomas Kastrup-Larsen, fik overrakt et sværd. Et sværd, som ingen vidste manglede - andre end tyven. 

For sværdet sad tilbage i år 2000 fast på Cimbrer-tyren, og det blev stjålet i nattens mulm og mørke af Anders Hansen. Det skriver P4 Nordjylland. 

Anders Hansen rev sværdet af Cimbrer-tyren en efterårsnat efter en tur i Jomfru Ane Gade, og han tog derefter sværdet med sig til København. 

Året efter fortryder han sin gerning og prøver at levere sværdet tilbage, men forsøget går ikke efter planen, og nu er sværdet for alvor væk. 

Det mærkværdige er, at tyveriet aldrig bliver opdaget. Anders. J. Bundgaards Cimbrertyr ses hver dag af tusindvis af aalborgensere, men hos politiet ligger der ingen anmeldelser af tyveriet. 

16 år senere får Anders en besked fra en ven, der har fundet sværdet i et af museet Kunstens gamle magasiner. Og først da går det op for omverdenen, at sværdet har været væk. 

- Jeg blev meget, meget forundret, og så blev jeg simpelthen tæskesur på mig selv over, at jeg ikke vidste det. For det burde jeg vide. Jeg har lidt røde ører, siger Lars Rigborg, der har skrevet to bøger om Anders J. Bundgaard til P4 Nordjylland. 

Her til morgen blev sværdet så leveret tilbage til byen og borgmester Thomas Kastrup-Larsen:

Anders J. Bundgaards Cimbrer-tyr blev indviet 14. april 1937 og er siden blevet en fast del af Aalborgs profil, da Tyren er placeret midt på vejbanen på Vesterbro, der er Aalborgs mest trafikerede gade.