Lokalt

Ekspert om 'usædvanlig' jysk mygge-plage: Har kun set det en eller to gange før

TV Midtvest logo
I samarbejde med TV Midtvest

Svaret på de mange myg skal formentlig findes ved brakvandssøen Kilen.

Dansemyg i tusindvis har lige nu indtaget Struer. Forklaringen skal formentlig findes ved brakvandssøen Kilen ved Struer. Det mener Thomas Pape, der forsker i insekter hos Statens Naturhistoriske Museum.

- De yngler ved mudrede og lavvandede områder, og er særligt glade for stillestående vand, som der er i brakvandssøer, siger Thomas Pape. 

Han har tidligere set store sværme med dansemyg, men sjældent så mange som borgerne oplever i Struer lige nu. 

- Efter danske forhold er det usædvanligt, at der er så mange. Jeg har kun set det én eller to gange i mit liv, siger Thomas Pape. 

Efter danske forhold er det usædvanligt med så mange dansemyg

Thomas Pape, Forsker ved Statens Naturhistoriske Museum

Kommer i bølger

Ifølge Thomas Pape kommer dansemyg i bølger. De voksne myg lever kun i en uge, hvorefter de formerer sig og dør. Derefter går der igen noget tid, inden næste generation bliver udklækket. Og det sker ofte samtidig. 

- Det er en stor fordel for myggene at blive udklækket på nogenlunde samme tid, så de kan flyve rundt i store sværme. På den måde er de i mindre risiko for at blive spist af fugle, siger Thomas Pape. 

Ikke farlige

Dansemyg bider ikke. De spiser nemlig kun meget lidt, og når de gør, er det nektar fra blomster. Derfor er dansemyg ikke farlige. 

- De kan være frygtelig irriterende, og kommer de indenfor dør de ret hurtigt i den tørre og varme luft, så man skal støvsuge hele tiden. Men der er ingen risiko for stik, kløe eller smitte, siger Thomas Pape. 

Myggene bliver ikke tiltrukket af mennesker, så det hjælper ikke at smøre sig ind i myggespray.