Politi: Stor stigning i anmeldelser om radikalisering efter Kundby-sag
En særlig politienhed for radikalisering hos Midt- og Vestsjællands Politi melder om en stigning i antallet af anmeldelser efter Kundby-sagen.
Sagen fra den vestsjællandske by Kundby om en 17-årig pige, der tirsdag blev dømt for at planlægge terror mod to sjællandske skoler, har givet travlhed hos ekstremisme- og radikaliseringsenheden hos Midt- og Vestsjælland Politi.
Det fortæller Kaj Schmidt, politikommissær og lederen af enheden, til TV ØST.
- Vi har i kølvandet på sagen fra Kundby fået flere henvendelser på piger, hvor man frygter, at de er blevet radikaliseret eller på vej til at blive radikaliseret, siger Kaj Schmidt.
Siden enhedens stiftelse for cirka et år siden har man i gennemsnittet modtaget seks til otte henvendelser hver måned. Det gælder dog både for anmeldelser om mænd og kvinder.
- Der popper flere sager op om piger, der er konverteret. Det fænomen har vi ikke hørt om før, siger Kaj Schmidt til TV ØST.
Ifølge lederen af politienheden varierer typen af anmeldelser.
- Nogle af anmeldelserne får os til at løfte et øjenbryn, hvorefter vi tager ud og snakker med personen, siger Kaj Schmidt.
Særligt opmærksomme på vold
Der er særligt én ting, som politiet holder øje med, når de får anmeldelser om radikalisering.
- Vi er særligt opmærksomme på personer, hvor vold er en accepteret del af personens adfærd, og om personen tidligere er dømt for vold, fortæller Kaj Schmidt.
- Derefter tager vi kontakt til skoler eller kommuner og hører, om de kan bidrage med oplysninger om den pågældende person. Hvis vi stadig har grund til bekymring, så aflægger vi personen et uanmeldt besøg, tilføjer han.
De fleste anmeldelser drejer sig om personer i alderen 18 til 30 år. Enheden får dog også anmeldelser om personer, der er under 18.
Den eneste anmeldelse om radikalisering, som efterfølgende endte i en sigtelse og derefter dom, er netop sagen fra Kundby, hvor den 17-årige pige blev dømt skyldig for at planlægge to terrorangreb. Et mod en gallafest på Sydskolen i Fårevejle og et mod den jødiske Carolineskolen i København.
Terrorangrebene skulle have fundet sted henholdsvis 8. januar og 8. februar 2016, men blev ikke gennemført, fordi pigen aldrig modtog den endelige ordre.