Lokalt

Baby trak ikke vejret midt på Storebælt: Bilist gav førstehjælp på asfalten

TV 2/Fyn logo
I samarbejde med TV 2/Fyn

Jacob Have Nielsen reagerer bare, da han opdager en familie i panik på en motorvejsafkørsel.

Familiens 16 måneder gamle datter trækker ikke vejret, så Jacob Have Nielsen giver den lille Izabella førstehjælp på asfalten.

Lørdag er familien Glem med Izabella på bagsædet på vej over Storebæltsbroen mod Fyn. Pludselig opdager Joanna Glem, at hendes datter ikke trækker vejret. 

- Jeg var dybt chokeret, fortæller hun til TV 2/FYN. 

Midt på Nyborg-afkørslen standser hun bilen og river den lille pige ud. 

- Jeg troede hun havde fået noget galt i halsen. Men vi lægger hende ned på asfalten, og jeg prøver at give hende noget hjertemassage og kunstigt åndedræt. 

Jacob Have Nielsen, gymnasielærer og Izabellas redningsmand

På samme tid holder gymnasielærer Jacob Have Nielsen på samme afkørsel. Han har været over broen for at hente ting til haven hjemme i Odense. 

- To til tre biler foran mig ser jeg de her to mennesker fare ud af bilen i panik. Og det er helt tydeligt på kvinden, at de gerne vil have hjælp, fortæller Jacob Have Nielsen til TV 2/FYN. 

Så han springer ud af sin bil og hen til familien Glem og Izabella. 

- De er jo i panik. Moren er jo helt...Eller de er begge to helt ude af den. De siger, at barnet ikke trækker vejret, og hun er helt blå i hovedet, fortæller han og fortsætter:

- Jeg troede hun havde fået noget galt i halsen. Men vi lægger hende ned på asfalten, og jeg prøver at give hende noget hjertemassage og kunstigt åndedræt. 

- Første gang jeg puster, kan jeg mærke, at hun trækker vejret, siger Jacob Have Nielsen. 

Mor i panik: Jeg kiggede på mit livløse barn

Joanna Glem fortæller, at hun selv gik i chok og panik, da hun pludselig stod med sin datter.

-  Jeg fik ikke rigtig registreret, hvem der gjorde hvad. De tog ansvaret, for jeg stod bare og kiggede på mit livløse barn. Jeg handlede ikke rigtig, forklarer Joanna Glem.

Men for Jacob Have Nielsen var der ikke meget betænkningstid.

- Lige da jeg ser hende - der kan jeg mærke på situationen, at det nok er mig, der skal give førstehjælp. Det er mange år siden, jeg har taget førstehjælpskursus, men jeg kan bare mærke, at jeg handler instinktivt og tænker, at jeg skal lave nogle frie luftveje, og så skal jeg trykke og puste.

- Jeg kan ikke huske, hvor mange gange jeg skal gøre det ene eller andet, men jeg prøver at trykke nogle gange på brystet og så puste, forklarer han. 

Og det hjælper. For kort tid efter trækker Izabella vejret igen, og de får øjenkontakt med hende. 

Mens de venter på ambulancen, flytter Jacob Have Nielsen sin bil, så hvis der skulle komme nogen op ad rampen, så rammer de ikke familien. 

Jeg kan ikke huske, hvor mange gange jeg skal gøre det ene eller andet, men jeg prøver at trykke nogle gange på brystet og så puste

Jacob Have Nielsen

Ifølge Joanna Glem er der tre mænd og en kvinde, der hjælper til. Men hun får ikke navnene på dem, så derfor efterlyser hun dem på Facebook. Nu har hun fundet navnene på to af hjælperne. 

- Det er meget stort for mig, at der er mennesker, der hjælper i sådan en situation. Det var stort. Det var ubeskriveligt, siger Joanna Glem, der vil gøre alt for at indstille dem til en pris som Årets Førstehjælper. 

- Jeg skal eddermame på førstehjælpskursus igen

Jacob Have Nielsen har haft et par dage til at reflektere over, hvad der egentlig skete den lørdag på motorvejsrampen ved Nyborg. 

- Hvis det var mine egne børn, så ville jeg nok reagere på samme måde og være helt ude af den, fortæller han. 

- Da hun har fået det bedre, så kan jeg huske, at jeg tænker, at jeg skal eddermame på førstehjælpskursus. Jeg har to børn, så jeg vil gerne kunne førstehjælp godt, hvis der skulle ske noget. 

Og det er også hans råd til andre.

- Hvis man synes, man kan gøre noget, så gør man det. Mit bedste råd er nok at forebygge - og så få taget de førstehjælpskurser, så når man står i situationen, så har man noget at reagere med. 

Jacob Have Nielsen reagerer bare, da han opdager en familie i panik på en motorvejsafkørsel. Video: TV 2 Fyn

Izabella har det godt igen

I rapporten fra OUH skriver lægerne ifølge Joanna Glem, at lille Izabella viste tegn på hjertestop og længerevarende anfald. Muligvis på grund af den smule feber, hun tildrog sig om morgenen.

Men Izabella har aldrig før fået kramper eller anfald, og lægerne er ikke sikre på, hvad der udløste hjertestoppet lørdag. Derfor er hun sendt til udredning på Holbæk Sygehus. 

Joanna Glem fortæller, at Izabella efter omstændighederne har det godt igen.

- Hun har det okay, hun er meget træt, meget pivset.