Lokalt

Fik at vide hun var for dum til drømmejobbet - nu har hun selv fundet et andet

TV 2 Lorry logo
I samarbejde med TV 2 Lorry

30-årige Maria Tøndering Frantzen er udviklingshæmmet og blev ifølge hende selv erklæret for dum til drømmejobbet som dyrepasser.

Tre gange om ugen møder Maria Tøndering Frantzen op hos Blomsterpigerne i Køge, hvor hun leverer blomster ud til butikkens kunder.

Hun er udviklingshæmmet og har været i praktik hos blomsterbutikken de seneste par måneder. Et job hun har fået, fordi hun selv har taget kampen op for at komme ind på arbejdsmarkedet trods sine udfordringer.

Jeg fik at vide af min kontaktperson på uddannelsesinstitutionen, at jeg var for dum. Hun pakkede det ind i en masse fine ord, men de fine ord kunne jeg godt selv pille fra sandheden.

Maria Tøndering Frantzen, Udviklingshæmmet & Blomsteruddeler, Køge

- Det betyder rigtig meget. Så har jeg noget andet at stå op til. Og det er også bare ligesom for at bevise, at man altså godt kan noget, selvom man er udviklingshæmmet. Og det har jeg aldrig været i tvivl om, at jeg kan, siger hun.

For Maria Tøndering Frantzen er jobbet meget mere end bare et job. Hun født for sent, og fik ikke ilt nok til hjernen under fødslen. Hun er derfor udviklingshæmmet og har skulle kæmpe hårdere end andre for at få et arbejde.

- Jeg har svært ved at få tingene ind. Det er svært at få det til at sidde fast oppe på første sal, altså oppe i hovedet, siger hun.

Alligevel har Maria altid gerne ville finde et arbejde. På et tidspunkt begyndte hun på sin drømmeuddannelse som dyrepasser, som dog desværre sluttede meget brat igen.

- Jeg fik at vide af min kontaktperson på uddannelsesinstitutionen, at jeg var for dum. Hun pakkede det ind i en masse fine ord, men de fine ord kunne jeg godt selv pille fra sandheden, siger Maria Tøndering Frantzen.

Et forbillede i kommunen

Nederlaget har hun heldigvis for længst rystet af sig, og sidenhen har hun blandt andet været igennem et forløb, hvor hun kørte med frugt for Køge Kommune.

Forløbet gav hende så meget blod på tanden, at hun senere opsøgte muligheden for et nyt job. Og det har hun nu fået som blomsterbud i Køge.

Jeg kunne godt tænke mig at arbejde flere timer om dagen. Men så langt tænker jeg ikke lige nu. Nu tager jeg bare en dag ad gangen.

Maria Tøndering Frantzen, Udviklingshæmmet & Blomsteruddeler, Køge

Hendes succesfulde vej ind på arbejdsmarkedet er heller ikke gået ubemærket hen i kommunen, som nu vil gøre en ekstra indsats for at få blandt andet andre udviklingshæmmede ind på arbejdsmarkedet.

Det skal blandt andet ske ved, at der skal stilles krav til nogle af de kommunale leverandører om, at de skal forpligte sig til at tage udsatte borgere ind i virksomheden. På dem måde bliver de introduceret til arbejdsmarkedet på en god måde. 

Fremtiden endnu uvis

Som det er nu, arbejder Maria Tøndering Frantzen omkring ni timer om ugen. Men allerede efter kort tid hos blomsterhandleren har hun fået mod på mere.

Hvad det nye drømmejob i fremtiden skal være, har hun dog ikke lagt sig fast på endnu, og heller ikke om det skal være et helt fuldtidsjob. Men som hun selv siger:

- Jeg kunne godt tænke mig at arbejde flere timer om dagen. Men så langt tænker jeg ikke lige nu. Nu tager jeg bare en dag ad gangen.