Lokalt

Fyn har talt: Vinderen af en million kroner er fundet

TV 2/Fyn logo
I samarbejde med TV 2/Fyn

Projektet Et sundere Fyn er afsluttet, og fynboerne har stemt. Præmien på en million kroner til forskning går til projekt om hjertestartere.

Flere end 12.000 fynboer har stemt på de fem forskningsprojekter i Et sundere Fyn, og vinderprojektet er fundet.

Forskningsprofessor Hans Mickley og hans projekt om hjertestartere strøg til tops med 34 procent af stemmerne.

Løbet var tæt, lige indtil afgørelsen faldt mandag aften. Her trak hjertestarterprojektet for alvor fra. Projektet om tilbagefald af brystkræft fik 25 procent af stemmerne og leddegigt 19 procent af stemmerne. 

Indslagene om de fem fynske forskningsprojekter er blevet set af mere end 250.000 seere på TV 2/FYN. Det glæder Region Syddanmarks formand, Stefanie Lose (V).

- Langt over 10.000 har stemt og en kvart million har set tv-klippene. Det, synes jeg da, er en succes, siger formanden.

Regionsrådsformand kårer vinderen. Video: TV 2 Fyn

Hun vil ikke love, hvor stort et beløb regionen vil udlove til forskning næste år, men hun håber, at projektet med at lade fynboerne bestemme kan gentages. 

- Jeg tror, det er den vej, vi skal fremover. At vi sammen med patienterne belutter, hvad vi skal forske i, fortæller Stefanie Lose. 

Det skal pengene bruges til

I Region Syddanmark vil der statistisk set være cirka 850 hjertestop uden for hospitalet per år. Nu vil Hans Mickley sammen med et team undersøge, om flere patienter overlever og får en forbedret prognose med de frivillige akuthjælpere på den sydfynske ø.

- Vi skal være sikre på, at det bliver en kvalificeret hjertemassage. Er den nu så god, som vi håber og tror? Og virker hjertestarterne? Det vil vi gerne forske i, siger Hans Mickley.

Forskningsprojektet bygger på et samarbejde mellem Dansk Folkehjælp, Region Syddanmark, Region Sjælland og det GPS-styrede tilkaldesystem FirstAED. Dansk Folkehjælp forventer at uddanne 1.600 førstehjælpere, og projektet kommer til at dække Region Syddanmark og Sjælland. 

Se alle reaktionerne på vinderne her. Video: TV 2 Fyn