Lokalt

17 gobeliner på vej til dansk slot: - Det er kæmpe stort

TV Syd logo
I samarbejde med TV Syd

Ny Carlsbergfondet skænker 17 gobeliner til Koldinghus i anledning af slottets 750 års jubilæum næste år.

Direktøren på Koldinghus er ikke i tvivl om betydningen af den store donation fra Ny Carlsbergfondet.

- Det bliver noget, man vil rejse efter. Se bare på Christiansborg; jeg lader mig fortælle, at også udlændinge besøger Christiansborg for gobelinerne der, siger Thomas Thulstrup, museumsdirektør på Koldinghus, til TV SYD.

Museumsdirektøren fortæller, at de 17 gobeliner er den største bestilling til væveriet i Paris siden opgaven med gobelinerne til Dronning Margrethe i 90'erne.

Samtidig er han ikke bleg for at sætte ord på betydningen for Koldinghus.

- Det er kæmpestort. For mig er på linje af renoveringen af Koldinghus i 70-80’erne, fortæller han til TV SYD.

- Det bringer Koldinghus op i en liga, hvor det understreges, at det er et betydningsfuldt slot.  Det er både en tidligere kongelig residens og en moderne institution. Gobelinerne bliver et kæmpe kunstværk, der ikke findes mange af i hele verden, tilføjer Thomas Thulstrup.

Det er kæmpestort. For mig er på linje af renoveringen af Koldinghus i 70-80’erne"

Thomas Thulstrup, direktør Koldinghus

Ny Carlsbergfondet har skænket Koldinghus 17 gobeliner, som skal hænge i Riddersalen og Dansesalen på det snart 750 år gamle slot midt i Kolding.

De fire danske samtidskunstnere Bjørn Nørgaard, Tal R, Kirstine Roepstorff og  Alexander Tovborg skal designe gobelinerne, der bliver vævet på et værksted i Paris over de kommende fem år.

Kunstværket består af 17 gobeliner, der skal væves i Paris på værkstederne Manufacture de Gobelins og Manufacture Beauvais Nationale Paris.  Gobelinerne skal med udgangspunkt i  Koldinghus’  750-års historie fra grænseborg og kongeslot til nedbrændt ruin og arkitektonisk moderne monument formidle slottets historie.  Gobelinerne forventes at være klar til ophængning på Koldinghus om fem år i 2023.

Museumsdirektør: Godt med en erfaren mand

Bjørn Nørgaard, der fra 1988 til 2000 udførte 17 gobeliner til Christiansborg, er i kraft af sin erfaring på området samtidig rådgiver på opgaven.

- Godt at have en så erfaren mand som Bjørn Nørgaard med, som kan lære fra sig til den yngre generation, mener Thomas Thulstrup.

Omfanget af arbejdet med at producere gobelinerne illustreres bedst af, at det tager én væver ét år at væve én kvadratmeter gobelin.

FAKTA OM DE 17 GOBELINER

  • Fire af seks x tre meter
  • Ét af tre x tre meter
  • 12 af en x tre meter
  • I alt 117 kvm.
  • De 57 kvm. i Riddersalen og de 60 kvm. i Dansesalen.
  • Det tager en gobelinvæver et år at væve én kvadratmeter