Frygter nøgenbilleder: Skole konfiskerer elevers mobiler i omklædningen

TV 2/Fyn logo
I samarbejde med TV 2/Fyn

På Rosengårdskolen i Odense har man forbudt brugen af mobiltelefoner i omklædningen, og kommer problemet om deling af nøgenbilleder i forkøbet.

Inden idrætstimen kan begynde på Rosengårdskolen i Odense, skal eleverne fra 8.A først lige igennem det ugentlige ritual. De skal nemlig aflevere deres mobiltelefoner til deres idrætslærer, inden der klædes om. Et tiltag, der først var tiltænkt som tyveriforsikring, men som de nu har skærpet.

- Nu har det også en anden funktion, og en vigtig funktion. Vi er glade for, at vi har indført det her forbud, og at det virker præventivt på sådan noget, som at de tager billeder af hinanden i omklædningsrummet, siger Maya Lykke Nielsen, der er vicerektor på Rosengårdskolen i Odense.

Det har aldrig været nemt at være nøgen og ung, men idrætslærer på Rosengårdskolen Torben Jespersen er ikke i tvivl om, at frygten for at få taget et nøgenbillede mens man står i omklædningsrummet, på ingen måde gør oplevelsen under bruseren bedre.

- Vi oplever generelt en stor blufærdighed blandt unge. Børnene har rigtig svært ved at vise sig nøgne overfor hinanden, og det er klart, hvis der så kommer nogle episoder med fotografering, så bliver det endnu sværere, og er med til at styrke børnenes ide om, at det kan være farligt at vise sig nøgen, siger idrætslærer Torben Jespersen.

Udbredt problematik

Hos Organisationen Sex og Samfund kender man alt til problematikken om unges frygt for at få taget et billede mod deres vilje.

- Vi hører fra rigtig mange skoler og fra lærere, at det er en reel frygt. Det er meget komplekst det her med at gå i bad efter idræt, og der kan være flere årsager til det, men jeg tror bestemt at en af årsagerne, det er frygten for at blive fotograferet i baderummet, siger Lone Smidt, der er national projektleder hos Sex og Samfund.

Sex og Samfund mener dog ikke at løsningen kun skal findes i forbuddet af mobiltelefoner i omklædningsrummet.

- Det skaber jo tryghed lige i øjeblikket, men på sigt ville vores anbefaling helt være at man laver nogle undervisningsindsatser i stedet, hvor man lærer børn og unge at begå sig på nettet, siger Lone Smidt.

Tilfreds med forebyggende indsats

Både elever og lærere på Rosengårdskolen i Odense er godt tilfredse med at telefonerne forbliver låst væk i undervisningen.

- Jeg har det fint nok med det. Jeg er ikke afhængig af den, så det er ikke noget problem for mig at gøre, siger Clara Sørensen fra 8.A på Rosengårdskolen.

- Det var en omvæltning i starten for eleverne, fordi de har vænnet sig til at have deres telefoner tæt på sig hele tiden, men de giver faktisk selv udtryk for, at det er okay, siger Idrætslærer Torben Jespersen.

Du kan høre mere om, hvad man gør for at komme deling af nøgenbilleder blandt unge til livs på TV 2/FYN lørdag kl. 19:30.