Lokalt

Jysk landmand har succes med økologisk luksus-ide til grise

TV2 Nord logo
I samarbejde med TV2 Nord

Det begyndte som et skoleprojekt, og nu står svineavler Thomas Bertrams egen opfindelse, en faringsvogn i luksusklassen, klar hos den unge landmand.

Bedre arbejdsforhold, højere effektivitet og bedre dyrevelfærd. Det klinger godt i en økologs ører, og det er præcis, hvad Thomas Bertram stræbte efter, da han fik ideen til de nye faringshytter, hvor de første tre af hans økologiske søer nu har fået deres smågrise.

Thomas Bertram blev uddannet landmand i sommeren 2016, og med en drøm om at avle økologiske smågrise fik han en god idé. Han ville lave en faringshytte, der adskiller sig fra dem, de fleste økologer bruger, når deres smågrise skal til verden.

- De hytter, man kender i dag, er enkeltdyrshytter, og de er kun en meter høje. Det betyder, at jeg skal ned og kravle for at komme derind og tilse soen, og nogle gange vil de slet ikke lade mig komme ind, fordi de godt kan blive lidt aggressive, når de har smågrise, siger Thomas Bertram.

Med de belastende arbejdsstillinger forudså han et relativt kort arbejdsliv som økologiske svineproducent. Samtidig mente han ikke, at det var effektivt nok kun at kunne passe én so ad gangen. Derfor har han udviklet en ny type faringshytte, hvor der er plads til fire søer i hver deres aflukke. Dermed kan han passe og tilse fire søer og deres grise på én gang. Samtidig er er døråbningen i størrelse "voksen mand" og der er fuld ståhøjde i hytten.

- På den her måde kan jeg fodre og tilse fire søer ad gangen, og hvis den ene ikke vil lade mig komme helt ind til hende, kan jeg tilse hende fra en af de andre båse, siger Thomas Bertram.

En udfordring, når søer skal fare på friland kan være temperaturen. Det er der også tænkt på i Thomas Bertrams faringshytter. Der er nemlig små huler med varmelamper, hvor smågrisene kan krybe ind og lune sig i de 35 grader, de trives bedst ved.

Højere temperatur og bedre plads til søerne, så de undgår at mase smågrisene skal sikre lavere dødelighed, og samtidig håber Thomas Bertram at få sundere og mere velnærede grise.

- Jeg regner med at kunne vinde en halv smågris ekstra per so. Samtidig skulle de gerne blive lidt større, for her kan jeg få soen til at spise og drikke mere. Det betyder, at de malker mere, og så bliver smågrisene også det større, siger den unge landmand.

Endelig har hytterne det smarte træk, at de faktisk kan blive til vogne. Der kan monteres hjul på hytterne, og dermed kan de flyttes til nye folde, hver gang et nyt hold søer skal fare. Det sikrer, at der altid er friskt, rent græs under grisetæerne og mindre risiko for bakterier, da jorden ikke er blevet rodet op af forgængerne.

Ideen er helt og holdent Thomas Bertrams, men han har samarbejdet med Vanggaard Staldmontage fra Øster Brønderslev om at få færdigudviklet staldene og sat dem i produktion. Nu har de ansøgt om patent, og planen er at blive ved med at udvikle på produktet for at gøre faringsvognene endnu bedre for både dyr og mennesker.

De første tre kuld smågrise er kommet til verden, og fremadrettet skal der konstant være fyldt op i faringsvognene. Når smågrisene er syv uger gamle, flytter de i øvrigt til en anden snedig opfindelse hos landmanden Hans Henrik Thomse i Hallund ikke mange kilometer væk. Han har opfundet en rullende svinestald, der flytter grisene rundt på marken, hvor de hele tiden kan rode i ny jord og samtidig fordele deres efterladenskaber jævnt over markerne.