Lokalt

Ulykkelig ægproducent: Mine dyr lider hver eneste dag

TV2 ØST logo
I samarbejde med TV2 ØST

Risikoen for fugleinfluenza gør, at hønsene skal være inde, så nu er Steen Vorholts høns begyndt at prikke hinanden halvt ihjel.

Det er en ulykkelig ægproducent, der bor på Volsholtgård i Sorø. 

For på grund af fugleinfluenzaen, så må hans høns ikke gå frit ude, som Steen Vorsholts høns ellers plejede at gøre. Og nu fire måneder efter påbuddet, er hønsene nu så frustrerede og stressede, at de går i blodrus og slagter hinanden, fortæller Steen Vorholt.

- Det er forfærdeligt. At mine dyr lider hver eneste dag og er bange og stressede. Vi har altid haft dyrevelfærd i det højeste og lige plydselig se det hele smuldre ... Det er trist, siger Steen Vorholt til TV ØST.

Det er forfærdeligt. At mine dyr lider hver eneste dag og er bange og stressede

Steen Vorholt, ægproducent

De mangler proteiner

De prikker hinanden halvt ihjel. Steen Vorholt viser høns, som han har taget ind i en anden stald. Et slags aflastningssted for de hårdest ramte. Her kan han redde omkring to ud af ti høns. 

Ifølge Steen Vorholt er årsagen til, at hønsene begynder at gå efter hinanden, at de mangler proteiner. Normalt går de på syv tønder græsmark, hvor de blandt andet fandt føde med animalst protein i. Men det foder, som Steen Vorholt nu skal bruge, er der ikke noget animalsk protein i.

- Så man kan forstille sig, at hvis du har spist salat i fire uger, så higer du også efter at spise en bøf. Og bøffen her er den nærmeste høne. Og den svageste høne, siger Steen Vorholt. 

- Min stolthed er væk. Vi har levet af det her. Vi har leveret æg til nogle af de bedste restauranter i hele verden. Og kåret til verdens bedste æg. Det kan vi jo ikke gøre mere. Vi kan ikke vise vores ting frem. 

Min stolthed er væk

Steen Vorholt, ægproducent

Risikoen for smitte er fortsat høj

Steen Vorholt mener, at Fødevarestyrelsen overreagerer i den grad. Og han er nu kommet til et punkt, hvor det ville være bedre for hans høns at få fugleinfluenza.

- Hvis de fik fugleinfluenza, ville det være en bedre død for mine høns. De bliver jo pint lige nu, siger han og tilføjer:

Men på Fødevarestyrelsens hjemmeside skriver de blandt andet: 

Foreløbige tal fra EU-Kommissionen viser, at der nu er aflivet flere end 7 mio. fjerkræ som følge af fugleinfluenza-epidemien i EU. Det er ti gange flere end ved den sidste epidemi i 2005/2006. Der er fortsat udbrud.  

Risikoen for smitte er derfor fortsat høj, og Fødevarestyrelsen fastholder kravet om, at alle høns skal være under tag og bag hegn, så der er ikke er risiko for smitte fra vilde fugle.Fødevarestyrelsen er klar over de problemer, fjerkræholdere har med at holde dyrene indelukket eller under tag i små hønsegårde. Fødevarestyrelsen følger løbende situationen via vores egen vildfugleovervågning, og hvad der findes af H5N8-tilfælde i vildfugle i vores nabolande.