Lokalt

Regeringen skruer bissen på: Nu kan hjemløselejre fjernes

Arkivfoto. Jens Nørgaard Larsen / ScanpixDanmark
TV 2 Lorry logo
I samarbejde med TV 2 Lorry

Politiet får fremover ret til at opløse og forbyde hjemløselejre. Dansk Folkeparti savner, at man går endnu videre.

Når sommeren nærmer sig, betyder det også, at flere hjemløse østeuropæere kommer til København for at søge lykken.

Flere af dem er allerede nu synlige i gadebilledet – blandt andet ved Nørrebro Station.

Sidste sommer blev der flere steder etableret deciderede hjemløselejre, som var til stor gene for de lokale beboere – men som politiet havde svært ved at sætte ind over for.

Det gør regeringen nu noget ved. Ifølge en ny ordensbekendtgørelse, som træder i kraft 1. april, skal politiet i fremtiden kunne opløse og forbyde hjemløselejrene alene med henvisning til, at de skaber utryghed i nærområdet.

- Jeg synes, det har været meget forstyrrende at opleve lejrene. Man ser det også i sydeuropæiske lande. Vi skal ikke have de tilstande i Danmark, og derfor skrider vi ind, siger den konservative retsordfører Naser Khader til TV 2 Lorry.

Bødestraf og zoneforbud

Genetablerer de hjemløse lejrene, kan de straffes med bøde, og endelig kan de blive ramt af et zoneforbud, som forbyder dem at opholde sig i området. Overtrædes det også, straffes det også med bøde.

- Hidtil har det ikke haft de store konsekvenser for dem, hvis de er vendt tilbage. Det får de nu. Vi vil ikke have de lejre i byen, for det skaber utryghed for beboerne. Med udvidelsen får politiet bedre redskaber, og det er der brug for, siger den konservative retsordfører Naser Khader til TV 2 Lorry.

Det er politiet, der skal vurdere, hvornår der er tale om en lejr, eller om det blot er nogle mennesker, der er samlet på stedet midlertidigt.

Hidtil har politiet kun kunnet fjerne lejrene, hvis der var opsat et skilt med ’adgang forbudt’ i området.

DF: Udlændinge skal selv dokumentere, at de må være her

Dansk Folkeparti er tilfreds med ændringen, men vil gerne gå endnu videre. Partiet ønsker at gøre det lettere at udvise udlændinge, der ikke opholder sig lovligt i Danmark, men det har der ikke været flertal for.

- Hvis man kommer til Danmark fra et land uden for EU, skal man dokumentere, at man har ret til at opholde sig i Danmark. Det skal EU-borgere ikke. Det er myndighederne, der skal dokumentere det. Vi mener, at det skal være udlændingene selv, der skal dokumentere, at de lever op til reglerne, siger udlændingeordfører for Dansk Folkeparti, Martin Henriksen, til TV 2 Lorry.

Naser Khader mener derimod, at regeringens opstramning er tilstrækkelig. 

- Det går vi ud fra. Det er derfor, vi udvider ordensbekendtgørelsen. Politiet mener, det er det rette redskab, og så må vi se resultatet. Virker det ikke, må vi se, hvad der mere skal gøres, siger han.

Den nye ordensbekendtgørelse træder i kraft 1. april.