Lokalt

Elledninger har kostet hundredevis af svaner livet - nu er der fundet en løsning

TV2 ØST logo
I samarbejde med TV2 ØST

Flere hundrede svaner har mistet livet ved at flyve ind i højspændingsledninger ved Dybsø. Nu vil Energinet forhindre svanedød med afmærkninger.

Marken ved Dybsø Fjord er blevet kaldt dødens mark.

Svaner i hundredvis er nemlig fløjet i direkte ind i højspændingsledninger ved Dybsø mellem Næstved og Vordingborg. Den tætte tåge forværrer forholdene for svanerne, som ikke opdager ledningerne i tide.

Sagen har fyldt meget i medierne og fået den lokale afdeling af Dansk Ornitologisk Forening op på barrikaderne. Flere ønskede blandt andet, at ledningerne blev gravet ned i håbet om at forhindre fremtidige hændelser.

Og nu har selskabet med ansvaret for højspændingsledningerne, Energinet.dk, offentliggjort, at de vil afmærke ledningerne med blafrende og roterende skilte. De bliver sat op med droner om en måned.

Det oplyser Energinet.dk i en pressemeddelelse. 

Energinet: De gjorde os klogere

Svanedøden fik den 8. februar tidligere i år Energinet.dk og Dansk Ornitologisk Forening til at mødes under ledningerne ved Dybsø. Med havde Energinet.dk flere forslag til afmærkning af ledningerne.

-  Vi fik flere gode og relevante input fra ornitologerne med tilbage. De kender fuglene og deres måde at flyve på, og de gjorde os klogere, så vi valgte faktisk en lidt anden løsning, end de vi umiddelbart først havde fundet frem til, udtaler Niels Bjørkbom, leder af Energinet.dk's afdeling for Miljø og Geoscience.

Ornitologerne pegede blandt andet på, at afmærkningen skal have UV-reflektor og være fluorescerende. På den måde er der større chance for, at fuglene ser afmærkningen, også selv om det er i skumringen.