Lokalt

Kim fik 1,8 millioner for fejlbehandling - nu skal han give dem tilbage

TV 2 Kosmopol logo
I samarbejde med TV 2 Kosmopol

Fejlbehandlede patienter risikerer nu, at skulle betale deres erstatning tilbage til Region Hovedstaden.

Kim Nielsen fra Ballerup har i flere omgange fået tilkendt erstatning på grund af fejlbehandling blandt andet for en fejlslagen fedmeoperation.

Min tilværelse er bare sort. Jeg kan slet ikke overskue konsekvensen af alt det her.

Kim Nielsen

Herudover har han fået 9.000 som erstatning for øget medicinforbrug resten af livet. Men beløbet er ikke stort nok, for det dækker kun lige det Kim Nielsen bruger på medicin om året.

Derfor ankede han sagen, men Ankenævnet valgte at gennemgå hele Kim Nielsens erstatningssag. Og så tabte han alt. Derfor skal han nu tilbagebetale den fulde erstatning for hele sygdomsforløbet på 1,8 millioner kroner.

- For mig virker det helt grotesk, at 9.000 kroner, som man anker, kan udløse en tilbagebetaling af 1.8 millioner kroner. Men det har det gjort, siger Kim Nielsen til TV 2 Lorry og forklarer, at han overhovedet ikke vidste, at der var en risiko for, at han kunne ende med at tabe alt. 

Kim Nielsen har ikke længere pengene fra erstatningssagen. De er brugt på at indfri gæld samt økonomisk hjælp til sin familie, og i dag klarer han sig på sin førtidspension. Han fortæller, at han var glad for at være sluppet af med gammel gæld, men i dag ser han ikke lyst på livet. 

- Min tilværelse er bare sort. Jeg kan slet ikke overskue konsekvensen af alt det her. 

Kim Nielsen forsøger nu via domstolene at få omgjort ankenævnets afgørelse. 

Regionen har vundet over halvdelen

Men Kim Nielsen  er langt fra den eneste, der må betale penge tilbage til Region Hovedstaden, selv om der har været fejl i behandlingen. Og regionen anker også selv tabte sager for at slippe for at betale erstatning. 

Siden 2015 er 45 sager blevet anket. 28  af disse er afgjort, og Region Hovedstaden har vundet de 16. Indtil videre er der tale om et beløb i omegnen af 10 millioner kroner.

- Det er urimeligt 

At regionen anker erstatningssager, møder hård kritik fra patientforeninger. 

- Vi oplever, at man skruer op for antallet af sager, som man anker med henblik på at hive penge tilbage i regionskassen. Det synes vi, er urimeligt oven på et forløb, hvor der typisk er gået et eller andet galt, siger Camilla Hersom, Formand for Danske Patienter.

Vi oplever, at man skruer op for antallet af sager, som man anker med henblik på at hive penge tilbage i regionskassen. Det synes vi, er urimeligt oven på et forløb, hvor der typisk er gået et eller andet galt.

Camilla Hersom, Formand for Danske Patienter

Karin Friis Back, Formand for Sundhedsudvalget i Region Hovedstaden, forstår kritikken, men mener, at pengene skal bruges, hvor de var tiltænkt i første omgang - nemlig i sundhedsystemet:

- Jeg synes da heller ikke, at det er hensigtsmæssigt, at man altid skal gå efter at få penge udbetalt både et og flere år efter. Men samtidigt må jeg også sige, at vi i regionerne har et ansvar for, at vi bruger pengene til det, der er meningen, at de skal bruges til. Så det er jo svært, at se i gennem fingre med, at der bliver udbetalt penge til noget, der ikke er meningen,  siger hun.

Socialdemokraternes sundhedsordfører, Flemming Møller Mortensen, mener, at belastningen for patienterne og deres pårørende er blevet for stor, og han har nu rejst sagen for Sundhedsministeren:

- Der skal være en melding til patienten: "Du har vundet en erstatning". Men der skal også gives en melding om, at denne her erstatning er ikke din endnu, fordi den er blevet anket, siger Flemming Møller Mortensen, Sundhedsordfører, Socialdemokratiet.