Lokalt

Sagen om rød plastbold får konsekvenser

TV Syd logo
I samarbejde med TV Syd

Miljøstyrelsens Kemikalieinspektion vil undersøge, om byggemarkeder sælger legetøj af blød plast med hormonforstyrrende stoffer.

Christian Rabjerg Madsen (S), Kolding, har reageret på indslaget i TV SYD om Peter Buchreitz Løwenstein, som købte en rød plastbold til sin to-årige datter i et byggemarked. Det viste sig at den bløde plast indeholder høje koncentrationer af ftalaten af typen DIBP.

Bolden blev solgt som ”redskaber” og ikke som legetøj. Legetøj må nemlig kun indeholde max 5 pct. ftalater, som er hormonforstyrrende.

Det er hverken acceptabelt eller hensigtsmæssigt.

Esben Lunde Larsen, Miljø- og fødevareminister, (V)

Folketingsmedlemmet fra Kolding har spurgt ministeren, om det er hensigtsmæssigt, at man kan sælge bolde som redskaber, og på den måde omgå reglerne for hormonforstyrrende stoffer i legetøj.

Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen  (V) svarer:

- Det er hverken acceptabelt eller hensigtsmæssigt

Ministeren vil indkalde branchen til møder. Han vil høre, hvad brancheorganisationen vil gøre for at sikre, at reglerne overholdes.

Og som konsekvens af sagen, vil Miljøstyrelsens Kemikalieinspektion kontrollere bl.a. byggemarkeder her i foråret.

Ministeren slår fast:

- Det er legetøjsdirektivet, der definerer, hvad der er legetøj. Bolden, som er omtalt i artiklen »Peter købte en ftalat-bold til sin datter: Det er skræmmende« i TV SYD, er som udgangspunkt legetøj, fordi bolden er en efterligning af sportsudstyr.

Christian Rabjerg Madsen glæder sig over ministerens reaktion

- Dejligt, at ministeren reagerer på mit spørgsmål, siger Christian Rabjerg Madsen torsdag til TV SYD. Men jeg vil følge op på. Det er afgørende, at man - som faren siger i TV SYDs indslag - kan stole på, at når man køber legetøj i en dansk butik, så er det sikkert.

Leverandøren har til Miljøstyrelsen oplyst, at den røde plastbold er trukket tilbage.

- Det er godt, tilføjer Christian Rabjerg Madsen. Men jeg vil være sikker på, at der ikke sælges andet legetøj med usunde stoffer. Så det er glædeligt, at ministeren vil tale et alvorsord med brancheforeningen.