Lokalt

Mathias døde af meningitis - moderens budskab deles i stor stil

TV 2 Kosmopol logo
I samarbejde med TV 2 Kosmopol

Sidste år døde 16-årige Mathias af meningitis. Hans mor har lovet sig selv, at andre forældre skal vide, hvad hun ikke vidste om sygdommen.

HJÆLP MIG MED AT DELE VIGTIG VIDEN!

Sådan indleder Trine Baadsgaard et facebookopslag, der på et døgn er blevet delt af knap 20.000 danskere. 

Jeg er taknemmelig over, at jeg med hjælp fra mange mennesker har kunnet holde mit løfte.

Trine Baadsgaard i sms til TV 2 Lorry

Hun mistede sin kun 16-årige søn Mathias i januar 2016, som fik meningitis - hjernehindebetændelse - og døde efter kun 24 timer i sygesengen. 

De mest gængse symptomer på sygdommen er udover høj feber en stivhed i nakken, hovedpine og blødninger, der ses i huden som udslæt, men det fik Mathias ikke. 

Mathias havde IKKE nakkestivhed på noget tidspunkt, men en stigende hovedpine. De blodansamlinger, der også er et tegn på meningitis, havde han først til allersidst. Hans symptomer var altså: Høj feber - der dog faldt til stort set ingen feber i løbet af dagen, opkastning og hovedpine. Intet andet, skriver Trine Baadsgaard i sit opslag. 

Et løfte til døde Mathias

Efter sønnes død lovede Trine Baadsgaard sig selv, at hun ville gøre andre forældre opmærksomme på, hvor farlig sygdommen egentlig er. 

Sygdommen skyldes en bakterier, som cirka fem procent af alle danskere bærer i næsesvælget, men som i få tilfælde fører det til blodforgiftning eller hjernehindebetændelse.

Man ved ikke, hvorfor det sker, men i det seneste år er flere andre unge mænd døde af sygdommen. 

Det drejer sig blandt andet om en 18-årig mand fra Københanvn og en gymnasieelev fra Birkerød Gymnasium.

Her valgte Styrelsen for Patientsikkerhed at vaccinere cirka 1000 lærere og elever for at forhindre flere udbrud. 

Få jeres børn vaccineret

Og netop muligheden for vaccine vil Trine Baadsgaard opfordre alle forældre til at overveje at gøre brug af. 

- Jeg tænker og tænker, om de to sidste dødsfald kunne være undgået, hvis bare de, deres forældre eller de behandlende læger havde kendt til Mathias' sag, skriver hun og uddyber:

Få jeres unge mennesker vaccineret. Man KAN faktisk vaccinere mod den meningitis, som Mathias døde af, og man gør det med unge mennesker i mange andre lande (..). Men vi vidste det ikke og havde måske også fravalgt det, hvis vi havde set på, hvor lille risikoen er. Men med den viden jeg har i dag, ville jeg ikke tøve og derfor skal i have den viden. 

Trine Baadsgard har ikke ønsket at uddybe sin opfordring yderligere overfor TV 2 Lorry. 

Men hun skriver følgende i en sms:

- Jeg gav min søn et løfte, og nu er mit budskab delt mere end 20.000 gange. Jeg er taknemmelig over, at jeg med hjælp fra mange mennesker har kunnet holde mit løfte. Bedste hilsner Trine. 

Sundhedsstyrelsen anbefaler i børnevaccinationsprogrammet at danske børn vaccineres mod ti forskellige sygdomme - heriblandt meningitis og strubelågsbetændelse forårsaget af bakterien Haemophilus influenzae type b samt pneumokokbakterien.