Oswald med Downs Syndrom må ikke fortsætte i skole

TV 2 Kosmopol logo
I samarbejde med TV 2 Kosmopol

18-årige Oswald Tolman må ikke fortsætte på specialskolen Skolen ved Skoven, har kommunen bestemt. Men det er ulovligt, siger Landsformand for Lev.

18-årige Oswald sidder foran sin PlayStation i hjemmet i Blistrup. Sidder er måske så meget sagt, for Oswald vrider sig rundt som en rockstjerne med sin guitar.

Hans store lidenskaber er rockmusik, PlayStation og piger.

Oswald har Downs Syndrom og er meget introvert og genert, når han ikke kender de mennesker, han er omkring.

- Han skal guides ind i nye ting og han er reserveret og genert overfor fremmede, fordi han er klar over, at folk har svært ved at forstå ham - dem der ikke kender ham. Så bliver han genert og tilbageholdende, fortæller hans mor Carina Tolman til TV 2 Lorry.

Normalt ville han være i skole nu, men sådan har det ikke været de seneste fem uger.

Der har han gået derhjemme og savnet kammeraterne og dagligdagen i specialskolen Skolen ved Skoven. Årsagen er, at Gribskov Kommune, som betaler Oswalds skolegang i Hillerød Kommune, har afbrudt Oswalds skoleår, da han er fyldte 18 år i september 2016.

Men da nytårsklokkerne slog et nyt år ind den 31. december, slog det samtidig Oswald ud af Skolen ved Skoven.

Gribskov Kommune: Oswald kan ikke fortsætte i skolen

Oswald nyder at være på skolen, og derfor har hans forældre søgt om, at han kunne få lov til at færdiggøre sit 12. skoleår. Men det har kommunen afvist.

- Vi har faktisk ikke fået nogen grund. Vi ved ikke, hvorfor han ikke må fortsætte, siger Oswalds mor, Carina Tolman, til TV 2 Lorry, og tilføjer:

- De har ikke hilst på ham eller set ham nogen af dem. Og så har de bare vurderet, at han skulle pilles ud af skolen.

I stedet for at fortsætte sin trygge skolegang besluttede kommunen, at Oswald skulle tilbydes en særligt tilrettelagt ungdomsuddannelse - en såkaldt STU.

Hans forældre insisterede på, at Oswald skulle fortsætte på Skolen ved Skoven, men her gav kommunen klar besked:

- De sagde, at hvis vi ikke ville tage imod et STU-tilbud, så kunne Oswald jo bare gå derhjemme, siger Carina Tolman.

LEV-formand: "Kommunen overtræder loven"

Men ifølge Undervisningsministeriets generelle regler om undervisningspligt og skolealder, har elever, som i løbet af skoleåret fylder 18 år, ret til at fortsætte skolegangen i resten af skoleåret.

Derfor retter Anni Sørensen, der er Landsformand i LEV, som er en privat landsdækkende forening for mennesker med udviklingshæmning og pårørende, nu skarp kritik af Gribskov Kommune.

Hun mener, at kommunen har svigtet fatalt i sagsbehandlingen om Oswalds skolegang.

- Det er indiskutabelt. Det er sådan loven er. Og derfor skal Gribskov Kommune naturligvis rette ind efter loven, siger Anni Sørensen.

Så kommunen overtræder direkte loven, eller hvordan?

- Kommunen overtræder direkte loven, ja.

Tilbage sidder Oswald og hans forældre uforstående for Gribskov Kommunes håndtering af sagen.

- Det gør da ondt. Det gør simpelthen så ondt. De kan ikke være det bekendt. Han er et lige så højt elsket barn, som vores to andre børn. Der er ikke forskel på, om man er Oliver, Oscar eller Oswald herhjemme, siger Carina Tolman og fortsætter:

- Men Oswald er ikke bare en dreng, hvor man kan sige, "nå - nu kommer du bare på noget andet."

Næstformand i Social- og Sundhedsudvalg vil se på sagen

Måske er der dog håb forude for familien og Oswald, der bor i Blistrup. Nu vil næstformanden i Gribskov Kommunes Social- og Sundhedsudvalg, Jonna Hildur Præst (DF) nemlig se nærmere på sagen.

- I første omgang vil jeg sige til administrationen: "Hvad er der sket? Hvordan har forløbet været, og hvad kan vi gøre for at hjælpe Oswald, og for at det ikke sker for andre?", siger Jonna Hildur Præst og fortsætter:

- Det er en ulykkelig situation for drengen og forældrene.

Hun mener ikke, at der er nogen god grund til, at Oswald ikke kan fortsætte på Skolen ved Skoven noget tid endnu.

- Der er ikke nogle regler eller love, der gør, at Oswald ikke ville kunne have gået der til sommerferien, siger næstformanden til TV 2 Lorry.

Oswald selv vil bare gerne tilbage i skole.

Savner du skolen?

- Ja, siger Oswald.