Brugte klude er blevet en guldgrube for sønderjyske kommuner: Nu genbruges de som isolering

Kommuner i Sønderjylland har måske fat i den rigtig lange ende. De har nemlig fundet en måde at tjene penge på aflagt og slidt tøj.

Det lyder måske som en fjollet idé at indsamle gammelt tøj, som er for slidt til almindelig genbrug. Men i Sønderjylland har man bevist, at der er god økonomi i gamle klude.

Flere sønderjyske kommuner er nemlig gået sammen om at indsamle borgernes slidte og ødelagte tøj. Tøjet bliver samlet ind, pakket og solgt til Folkekirkens Nødhjælp, der sorterer det. Det bedste sendes til fattige i udviklingslande, mens det dårligste sendes til en fabrik i Holland.

Fabrikken granulerer tøjet og forvandler det til isoleringsmateriale, der bliver brugt i blandt andet hvidevarer og biler.

God forretning for kommunen

Initiativet sparer både penge og arbejdskraft, for i stedet for at brænde det af i forbrændingsanlægget, bliver tøjet nu genbrugt. Derfor bliver der holdt godt øje med containeren for brændbart på egnens storskraldspladser.

- Når man står lige ved siden af containeren til brandbart, kan man se, at meget af det, de vil smide ud, faktisk er tekstiler, fortæller Stine Stokkebo, som er affaldschef hos Arwos i Aabenraa.

Hun fortsætter: 

- Hvis det var røget i vores container til brandbart, havde det kostet omkring 500 kr pr. ton. Nu ryger det til genbrug, og det tjerner vi omkring 1500 kr. pr. ton. på.

Og alt tøj kan bruges.

- Håndklæder, klude, underbukser, strømper, fortæller genbrugsvejleder Henrik Rothman.

Et mål om at genbruge endnu mere tøj

Men det er ikke nok bare at holde godt øje med containeren for brandbart. Alle husstande i Tinglev har nu fået en ’sorterings-pakke’, hvori de skal indsamle alle gamle klude, sengebetræk og andre tekstiler, som er for dårlige til genbrug.

For Stine Stokkebo skal tøjgenbruget sidestilles med alt andet genbrug, de fleste husstande allerede kender til. Og det skal være nemt for borgerne. Når den nye pakke til tøjet er fyldt, skal den bare lægges ud til det andet genbrug i skralderummet, hvor det vil blive hentet.

- Den bedste måde at få øget genbruget på, det er at hente affaldet ude ved folk. Det kan vi jo se. Det har øget vores genbrug på aviser, papir, plastik og så videre. Og nu skal vi så til at have tekstilerne til genbrug i stedet for forbrænding, forklarer hun.

Indtil videre er det nye forsøg i gangsat i Tinglev kommune, hvor Connie Andresen bor. Hun har taget positivt imod initiativet.

- Jeg synes simpelthen bare, at det er super. Det er alle tiders idé, siger Connie Andresen til TV 2.