Lokalt

Rationering: Broccoli og Iceberg-mangel på Fyn

TV 2/Fyn logo
I samarbejde med TV 2/Fyn

Høsten af frilandsgrøntsager er hårdt ramt af frost, sne og oversvømmelser i Sydeuropa. Det giver grøntsagsmangel i de fynske dagligvarebutikker.

Skal maven mættes med lækre grøntsager som Iceberg og broccoli, så er det der risiko for, at fynboerne må gå sultne i seng.

Dagligvarebutikkerne som Netto, Fakta, Føtex og Bilka har i disse dage svært ved at skaffe friske grøntsager nok på hylderne.

Langt de fleste grøntsager kommer til de danske butikker fra Sydeuropa, og her har dårligt vejr ødelagt mange afgrøder, skriver Berlingske Business.

I Fakta på Skibhusvej i Odense er de også ramt af "broccoli-katastrofen". Her melder de udsolgt af den grønne vitaminbombe. Ligeledes er de udfordret på beholdningen af Iceberg. Da TV 2/Fyn besøgte butikken, var der således kun sølle to tilbage.

Derfor har Fakta taget et utraditionelt skridt for at sikre salaten til fynboerne. Butikken sælger kun to iceberg per kunde.

- Der er mange restauranter, der normalt får 20 - 30 kasser Iceberg. De kan ikke få noget i øjeblikket. Vi har sikre leverancer, derfor kommer de hos. Vi har været nødt til at begrænse antallet per kunde, så Hr og Fru Danmark også kan få de Iceberg, de har brug for, fortæller Gert Ullerlund.

Det er høsten i Italien, Spanien og Portugal, der er slået fejl på grund af usædvanligt hårdt vejr. Uvejret er blandt andet gået ud over broccoli, blomkål, tomater og salater. De manglende grøntsager giver til gengæld butikker som Fakta mulighed for at sælge andre slags grøntsager.

- Man kan helt klart mærke, at kål går der mere af i den her tid. Jeg tror, at når det er oppe i medierne, så tænker folk, at det nok ikke er salat, de skal have, men i stedet prøve noget kål, fortæller Gert Ullerlund.

Øget efterspørgsel for danske grøntsager

Når det er småt med sydeuropæiske grøntsager, så kan man ty til danske grøntsager. Det mærker de ved Gasa Odense Frugt-Grønt.

- Vi oplever en større efterspørgsel på vores danske varer. Det har vi oplevet i januar, og det kommer vi til i de kommende måneder, fortæller adm. direktør Jens Nannerup.

Udfordringen for Gasa er, at danskerne skal forstå, at der stadig er mange grøntsager i butikkerne. Dog ikke helt dem, de måske allerhelst vil have. Den situation fortsætter helt ind til marts, mener Jens Nannerup.

- Udbuddet på de sydeuropæiske grøntsager bliver meget begrænset fremover. Den store udfordring for os er derfor, at vi skal have konverteret vores kunder over til andre produkter, som vi kalder sæsonens grønt. Det kan være kål og rodfrugter, dem er der rigeligt af, fortæller han.

Sidder man nu derude og er blevet aldeles nervøs over kommende skørbug på grund af grøntsags-mangel, så er der ingen grund til panik, forsikrer Jens Nannerup. Der er vitaminer nok til alle.

- Der skal nok være danske grøntsager nok. Det er ikke en krise eller en situation, hvor der vil blive hungersnød. De grøntsager, der er i sæson, dem er der rigeligt af derude. Så køb bare løs, fortæller Jens Nannerup.