Kommunal fejl gav Mette adgang til andres private oplysninger

TV Syd logo
I samarbejde med TV Syd

Ved en fejl har Haderslev Kommune givet borgere adgang til personfølsomme oplysninger, der aldrig skulle have været delt.

For bare få uger siden kunne TV SYD fortælle historien om, at Haderslev Kommune havde udleveret næsten 300 borgeres CPR-numre til en anden borger. Nu er den gal igen.

Kommunen har godt nok investeret i et scanningsprogram, der skal opsnappe CPR-numre, inden de ender i de forkerte hænder, men computersystemet kan ikke genkende andre personfølsomme oplysninger, og det har nu givet problemer.

Mette Sørensen fra den lille by Tiset i nærheden af Gram fik tilbage i november aktindsigt i en større mængde dokumenter fra Haderslev Kommune. Hun bor i et område, hvor man er ved at finde ud af, om der skal bygges en vindmøllepark, og det er Mette Sørensen og hendes familie modstandere af. Derfor søgte de sidst i november aktindsigt i de cirka 700 indsigelser, der har været i sagen.

Haderslev Kommune sendte Mette Sørensen et brev med et link til indsigelserne, men valgte samtidig at offentliggøre alle indsigelserne i sagen på en åben side på nettet. Men indsigelserne og herunder de personfølsomme oplysninger kan være set af mange andre end blot Mette Sørensen.

- Hvis der bare er en, der har søgt aktindsigt, så ligger de tilgængelige for alle på hjemmesiden. Så jeg ved ikke, hvor mange der har været inde at se de her dokumenter, siger Mette Sørensen.

En måned senere får Mette Sørensen et brev fra Haderslev Kommune, hvor kommunen beder hende om at slette eventuelle dokumenter, hun har downloadet, fordi der ved en fejl er blevet delt personfølsomme oplysninger.

TV SYD har her til aften været i kontakt med den kvinde, hvis personlige oplysninger er blevet offentliggjort. Hun fortæller, at hun er vred, fordi hun aldrig er blevet spurgt, om hun vil dele sine fortrolige oplysninger med andre.

- Kommunen har overskredet mine grænser, siger hun til TV SYD.

Over for TV SYD beklager Haderslev Kommune, at der er sket en fejl i den konkrete aktindsigt.

- I forbindelse med at vi har givet svar på en aktindsigt, er vi blevet opmærksomme på, at der har har været en personfølsom oplysning i en af de indsigelser, der er kommet til vindmølleplanerne. Vi tager det ekstremt alvorligt, når vi kommer i sådan en situation, for hverken CPR-numre eller personfølsomme oplysninger skal selvfølgelig ikke publiceres. Vi har et stort ansvar over for borgerne, og det her er noget, vi knokler for at undgå, siger Willy Feddersen, der er kommunaldirektør i Haderslev Kommune.

Mette Sørensen har ikke downloadet dokumenterne, og hun er ikke længere i besiddelse af den konkrete indsigelse. Derfor kan TV SYD ikke verificere præcis,  hvilke personfølsomme oplysninger, der er tale om.